eFormuláre pre Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia bodujú medzi občanmi

Tlačový servis  /  14. 07. 2009, 00:00

Ness Technologies, Inc. (NASDAQ: NSTC), globálny poskytovateľ komplexných riešení a služieb v oblasti informačných technológií dnes oznámil, že spoločnosť Ness na Slovensku, ktorá už druhý rok navrhuje a spracováva elektronické formuláre Ročného zúčtovania zdravotného poistenia (RZZP) pre Ministerstvo zdravotníctva SR, zverejnila počty stiahnutí elektronických formulárov RZZP za rok 2009.

eFormuláre pre RZZP bodujú medzi občanmi, čo potvrdzujú štatistiky. S termínom podania ročného zúčtovania zdravotného poistenia v období od 23. 5. do 1. 7. 2009 sa k tým frekventovaným eFormulárom zaradil na ÚPVS eFormulár RZZP. Podľa aktuálnych štatistík bolo v danom časovom rozpätí zaznamenaných až 877 326 ich stiahnutí oproti minuloročným 676 576. „Teší nás zvyšujúci sa záujem poistencov o elektronické formuláre používané na RZZP. Zaznamenaný až 33 percentný medziročný nárast stiahnutí elektronických formulárov zároveň odráža silnejúci záujem občanov o elektronické služby, čo je výborná správa aj pre ďalšie projekty vo verejnej správe, ktoré slúžia v prvom rade na zjednodušenie kontaktu občana s úradmi verejnej správy. Tieto čísla ďalej potvrdzujú, ako efektívna a potrebná je informatizácia pre občanov Slovenskej republiky “ uvádza Martin Kohút, predseda predstavenstva spoločnosti Ness na Slovensku.

Verejne poskytované elektronické služby sú jedným z významných katalyzátorov procesu informatizácie celej spoločnosti. Jedným z prvých dôležitých krokov k úplnej elektronizácii verejnej správy na Slovensku bolo v júli 2006 spustenie ústredného portálu verejnej správy (ÚPVS). Na základe úloh vyplývajúcich z cestovnej mapy zavádzania elektronických služieb verejnej správy, jeho rozvoj pokračoval aj v roku 2008 vybudovaním formulárového modulu a v septembri sprístupnením inteligentných elektronických formulárov (eFormuláre). Elektronické formuláre postupne nahrádzajú papierové, sú rýchlym a efektívnym nástrojom a prinášajú nové možnosti a vysokú pridanú hodnotu, ktorá z pohľadu občanov, podnikateľských subjektov a verejnej správy odstráni množstvo administratívnych úkonov, sprehľadní informácie a zlepší možnosť kontroly. Tieto formuláre zjednodušujú a zrýchľujú komunikáciu medzi občanom a inými subjektmi verejnej správy a verejnosťou. V neposlednom rade šetria aj čas občanov, sú presnejšie, spoľahlivejšie a šetrnejšie.

eFormulár RZZP majú poistenci k dispozícii od roku 2006 a každoročne sa modifikuje podľa platnej legislatívy. Vďaka nemu sa podarilo sprehľadniť a zjednodušiť jeho vyplňovanie a následne v nemalej miere aj znížiť chybovosť.

Neprehliadnite: