Sieť Tagged zneužila dáta užívateľov

Marek Molnár  /  14. 07. 2009, 18:01

Sociálna sieť Tagged bola vrchným prokurátorom New Yorku Andrewom Cuomom, obvinená zo zneužitia dát obrovského rozsahu.

Portál Tagged, ktorý drží po MySpace a Facebooku tretie miesto v rebríčku sociálnych sietí, rozposlal v mene svojich užívateľov vyše 60 miliónov emailových správ.

Adresy, ktoré pri tom použil, boli uschované v osobných adresároch užívateľov. Príjemca dostal správu od svojho "známeho", ktorá ho informovala, že umiestnil na web novú fotku. To že správa nie je pravdivá, však zistil až po zaregistrovaní sa na Taggede. Pri registrácii pri tom musel zadať svoju emailovú adresu. Portál následne zistil v ktorých adresároch sa nachádza a poslal email aj v jeho mene.

 

Podľa Alexa.com je momentálne Tagged na 81. mieste v rebríčku najväčších stránok na internete, pričom minulý rok bola v poradí až na tristom mieste. Nekalá taktika sa im z tohto pohľadu zrejme vyplatila.

Podľa hlavného prokurátora sa však jedná o podobný zásah do súkromia, akoby sa Vám vlámali do bytu a zneužili váš súkromný adresár, na posielanie klamlivej pošty. Toto je podľa neho absolútne neakceptovateľné aj na internete a navrhuje pre previnilcov mastnú pokutu, aby si uvedomili, že podobný flagrantný prístup je neakceptovateľný.  

Riaditeľ Tagged, Greg Tseng, obvinenia v tomto duchu odmieta. Podľa neho neposielali emaily bez vedomia užívateľov.

Na druhej strane je pravda, že medzi aprílom a júnom emaily skutočne posielali a tento postup vraj môže u niekoho "vyvolať rozpaky", ale od toho už upustili.

V každom prípade je jasné, že spoločnosť porušila nielen etický kódex, ale v prípade uznania viny aj trestnoprávnu hranicu.

Uvidíme, či sa obvinený dokážu obhájiť. Je len škoda, že sa podobne razantne nedá zakročiť proti všetkým spamerom.

d3agl3

Neprehliadnite: