Od 15. júla v ponuke Magia 2 HD kanály, treba si však priplatiť

Martin Tomšík  /  13. 07. 2009, 00:00

Od skončenia minuloročnej olympiády v Pekingu nemá IPTV operátor T-Com vo svojej ponuke TV kanálov žiadny vo vysokom rozlíšení, teda v HD kvalite. Podľa tlačovej správy však od 15. júla pribudnú dva HD kanály, jeden bude v prémiovom balíčku už od začiatku, druhý bude zasa na tri mesiace bezplatne v základnom.

Od polovice júla sa objavia v ponuke TV kanálov Magia dve nové televízie, ktoré bude možné sledovať v HD kvalite. Keďže Magio je dostupné pre zákazníkov pripojených pomocou optiky aj DSL, očakávame iba kanály v rozlíšení 720p. Vysielanie vo vysokom rozlíšení je celkovo dosť náročné na objem prenášaných dát, keďže DSL linka nemá dostatočné kapacity na náročnejšie vysielanie v HD kvalite, preto viac ako 720p neočakávame.

Podľa správy pribudnú do zoznamu ponúkaných kanálov HBO HD a Discovery HD. Filmový kanál HBO HD, ktorý vysiela v češtine, bude od začiatku dostupný iba v balíčku Premium (Premium 1+2), zákazníci s týmto objednaným balíčkom si priplatiť nemusia, zaradený bude okamžite.

Discovery HD však bude aj v ponuke základného balíčka, avšak iba na 3 mesiace. Po tomto termíne bude zaradený taktiež do jedného z prémiových balíčkov. Kanál vysiela 24 hodín denne, ponúka rôzne dokumenty, ak ho však chcete sledovať, musíte aspoň trocha rozumieť angličtine, Discovery HD ponúka T-Com iba s anglickou jazykovou stopou. 

Podľa tlačovej správy budú po tomto termíne v ponuke Magia spolu 3 kanály vo vysokom rozlíšení. Ako HD kanál je rátaná aj STV 3, tá však od skončenia olympiády v Pekingu v tomto rozlíšení nevysiela. Na tento kanál používa Slovak Telekom umelé dopočítavanie obrazových bodov, upscalling. 

Teoreticky sa nič nemení pre používateľov Magia, ktorí sledujú televíziu na staršom prijímači. Na starých televízoroch s CRT obrazovkou rozdiel nepocítite. Obraz bude stále na maximálnom rozlíšení, tak ako doteraz.

Rozdiel medzi SD a HD kanálom na vlastné oči uvidia však zákazníci, ktorí sledujú televíziu na nových televízoroch, LCD alebo plazmách. Pre viditeľný rozdiel musia samozrejme prijímače podporovať vysoké rozlíšenie, aspoň do kvality 720p.

T-Com dodáva, že podľa prieskumu GfK Navigator 2009 má na Slovensku HD televízor 18,3 % Slovákov.

Zdroj: Tlačová správa

 

Neprehliadnite: