Novinky z kuchyne Google

Martin Šajna  /  14. 07. 2009, 10:13

V tomto článku sa dozviete o novinkách v službách od Google. Povieme si bližšie o Google Translate, ktorý nadobudol možnosť prekladu dokumentov, licenciách obrázkov, beta tagoch z nadpisov služieb a zmene vo výsledkoch vyhľadávača. Čítajte ďalej.

Google Translate

Doteraz tento prekladač poskytoval systém na preklad častí textu alebo celých webstránok zadaním adresy a vybraním jazykov, medzi ktorými sa má prekladať. Teraz už môžu užívatelia uploadovať aj dokumenty. Google pridal túto funkciu nepozorovane pred pár dňami, takže o nej nie je veľa dostupných informácií. Podľa zistení Download Squad dokáže preložiť súbory vo formátoch TXT, HTML, XLS, DOC a PDF. Dokumenty typu OpenOffice podľa všetkého nepodporuje.
Google Translate

Výsledok prekladu je vo formáte HTML, čo znamená, že ak vložíte napríklad súbor z Microsoft Excelu, nedostanete naspäť preložený XLS súbor, ktorý by ste si mohli stiahnuť. Aplikácia vyprodukuje len HTML tabuľku. No niekde sa začať musí a Google už určite plánuje ďalšiu implementáciu tejto novej funkcie, povedzme do Google Docs.

url: translate.google.com


Pozor na licencie obázkov

Vyhľadávanie cez Google Obrázky je jednou z najrýchlejších ciest, ako nájsť akýkoľvek obrázok, ale to neznamená, že môžete každý obrázok na internete použiť pre súkromné alebo komerčné účely. Google upravil svoj vyhľadávač tak, aby vedel filtrovať obrázky, ktoré spadajú do rôznych kategórii použiteľnosti na základe Creative Commons. Tieto si môžete nastaviť na konci rozšíreného vyhľadávania obrázkov. Delia sa na opätovné a komerčné použitie s úpravou alebo bez.

Google Obrázky


Beta skončila

Bolo to len nedávno, čo Google oznámil odstránenie "beta" tagu z ich hlavných služieb Google Mail, Google Calendar, Google Docs a Google Talk. Zmena sa týka súkromných aj firemných účtov. Nápis beta bol na stránkach Google 5 rokov, takže už bolo načase, aby sme sa s nim rozlúčili.

Gmail už nie je beta

Ale ak by vám tento nápis chýbal, v GMaile si môžete nastaviť jeho stále zobrazovanie. Stačí kliknúť na ikonku Labs (zelená nádobka v pravom hornom rohu) a povoliť položku Back to Beta.


Upravené výsledky vyhľadávania

Už po dva roky ste pri vyhľadávaní nejakej svetovej lokality našli medzi výsledkami aj mapu. Ale ako sami viete, poznať kde sa niečo nachádza je len jednou z premenných a tak Google pridal do svojho univerzálneho vyhľadávača aj obrázky dôležitých pamiatok atď. Tieto sa zobrazujú hneď vedľa mapy. Po kliknutí na niektorú z fotiek budete presmerovaný na Google Maps s obrázkovou vrstvou.

Google Search s lokaciou



 

Martin Šajna aka artii | www.qwera.sk

Neprehliadnite: