HEJ.SK: Zahoďte mapu a cestujte bez rizika

Tlačový servis  /  10. 07. 2009, 00:00

Podľa Asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) na Slovensku zaznamenal cestovný ruch pokles predaja zájazdov v porovnaní s minulým rokom viac ako 30 percent. Potvrdzujú sa tak predpovede zo začiatku roka, ktoré v súvislosti s hospodárskou krízou odhadovali rast záujmu o tuzemské dovolenky na úkor zahraničných leteckých zájazdov.

K slovu sa tiež dostáva cestovanie automobilom a s tým súvisí nárast záujmu o GPS navigácie. Podľa informácií internetového predajcu HEJ.sk patria k najpredávanejším typom navigácií jednoduché modely, ktoré svojou výbavou útočia na čo najnižšie ceny. Tieto modely obsahujú obvykle len základné mapy Slovenskej republiky, prípadne prejazdové mapy Európy. Tento rok patrí k najpopulárnejším modelom GARMIN nüvi 200 EE, ktorého mapový program zahŕňa aj databázu ubytovacích a stravovacích zariadení a čerpacích staníc blízko aktuálnej pozície. Tento model je možné kúpiť za 92.90 EUR.

Na popularite získavajú navigácie s RDS TMC prijímačom, ktorý dokáže informovať o aktuálnej dopravnej situácii, predovšetkým o uzatvorených cestách, nehodách či kolónach. Vďaka tomu je možné ľahko objaviť všetky rizikové úseky.

„Pri týchto modeloch sme zaznamenali medziročný nárast o 45%.“, uvádza Jitka Součková, marketingová manažérka HEJ.sk. „Najväčší boom však tento rok vidíme na trhu turistických navigácií. V tomto segmente bez konkurencie kraľujú modely značky GARMIN s predinštalovanou topomapou Slovenskej republiky,“ dodáva J.Součková.

Tieto navigácie okrem štandardných funkcií, akými sú určenie polohy a navrhnutie trasy, dokážu zmerať napríklad aj tlak či výšku, ďalej vypočítať rýchlosť zostupu či výstupu a zobraziť aj turisticky zaujímavé miesta. Sofistikovanejšie modely podporujú napríklad veľmi populárny geocaching, pretože obsahujú Geocaching.com GPX súbory pre sťahovanie geocaching bodov a detailov. Týmto odpadá nutnosť ručného zadávania súradníc alebo ich tlač. Jednoducho je možné stiahnuť súbory GPX do prístroja a okamžite začať hľadať poklady. Ceny turistických navigácií sa pohybujú v závislosti na funkcionalite od 97.77 EUR (GARMIN eTREX H) až po 376.64 EUR (GARMIN Oregon 300 Europe).

Popri štandardných GPS navigáciách sa objavujú aj GPS moduly pre mobilné telefóny alebo GPS hodinky, ktoré si v posledných mesiacoch našli zástupy priaznivcov predovšetkým medzi športovcami. GPS hodinky dokážu okrem zobrazenia času tréningu, tempa či prebehnutej alebo prejazdenej vzdialenosti, vypočítať aj najlepšie či priemerné tempo a spotrebované kalórie.

Najpredávanejšou značkou GPS navigácií na HEJ.sk je s podielom 46,4% GARMIN. Nasledujú značky TOMTOM s 35,6% a DYNAVIX s 5%. Ceny navigácií sa za posledných 12 mesiacov držia na rozdiel od iných produktov z portfólia spotrebnej elektroniky takmer stabilnú cenovú hladinu.

Neprehliadnite: