APRSR: Efektivita PR komunikácie rastie aj v čase krízy

Tlačový servis  /  10. 07. 2009, 11:51

Efektivita PR komunikácie rastie aj v čase krízy. V dôsledku znižujúcich sa rozpočtov na komunikáciu aj PR trh v prvom polroku 2009 zaznamenal pokles, je to však podstatne menej ako v reklamnej a mediálnej oblasti. Predstavitelia agentúr združených v APRSR (Asociácia PR agentúr v Slovenskej republike) hodnotia tento trend ako výsledok zväčšujúceho sa záujmu klientov o PR komunikáciu, vzhľadom na jej vzrastajúcu efektivitu.

„Oficiálne čísla zatiaľ k dispozícii nemáme, ale odhad predstaviteľov agentúr združených v APRSR je zhruba niekde na úrovni – 10% za prvý polrok 2009. V porovnaní s poklesom, aký zaznamenali reklamné a mediálne agentúry je to podstatne menej. Hodnotíme to, ako zväčšujúci sa záujem klientov o PR komunikáciu vzhľadom na jej vzrastajúcu efektivitu,“ uviedol prezident APRSR Juraj Puchý.

 

Rast výnosov v PR na úkor iných marketingových disciplín, najmä reklamy,  bol celosvetovo zaznamenaný aj v roku 2008. Vyplýva to zo správy International Communications Consultancy Organisation (ICCO), ktorá do prieskumu zaradila 22 krajín vrátane SR.

 

 

Hodnotenia členov APRSR:

 

Katarína Stupková, 1st CLASS AGENCY

Prvý polrok hodnotíme asi rovnako ako väčšina agentúr. Klienti aj naďalej využívali PR nástroje a služby PR agentúr, avšak nadštandardnejšie aktivity zostali v stand-by režime alebo oslabenom režime a sú na čakačke v naplánovaných PR aktivitách na rok 2009 resp. až na rok 2010. Výrazne zatiaľ neutrpeli pravidelné mesačné aktivity klientov.

Záujem je najmä o produktovú a korporátnu komunikáciu, taktiež o internú a krízovú komunikáciu.

Druhý polrok bude obtiažnejší pri obhajovaní PR výdavkov, v rámci ďalších šetrení vo firmách. Vzhľadom na efektívnejší prínos PR z pohľadu vynaložených zdrojov a dosiahnutých výsledkov, očakávame pokles PR nákladov miernejší ako pri iných komunikačných aktivitách – najmä marketingových kampaniach a event manažmente. Pozitívum môže priniesť jesenná a vianočná komunikácia.

Zreálnenie a upokojení výdavkov na PR, bez následných výkyvov, očakávame pri príprave aktivít na rok 2010.

 

Jana Kročitá, OMNIPUBLIC

Začalo sa meniť spotrebiteľské správanie, takže bolo potrebné prenastaviť komunikacne strategie a skorigovat niektore planovane PR aktivity tak, aby boli maximalne efektivne.
Dnes ovela viac ako kedykolvek inokedy plati, ze "vsetko zlé je na nieco dobré" - takze to o. i. znamena aj to, ze kriza precisti trh. My sme napriklad v poslednych mesiacoch zaznamenali zvyseny dopyt po strategickych a konzultacnych sluzbach a tiez v oblasti treningov krízovej komunikácie.

 

Stanislav Pavlík, PRimetime

Nie je možné, aby vývoj na trhu PR nereflektoval situáciu v ekonomike.

Odvetvie PR prechádza rovnakou reštrukturalizáciou ako akékoľvek iné.

 Druhy polrok bude zaujímavý z pohľadu plánovania zdrojov na budúci rok a hlavne ich prerozdelenia v marketingovom mixe.

Očakávam, že podiel výdavkov na PR bude rast, aj keď v absolútnych číslach pokles môže nastať.

 

Štefan Vadocz, Neopublic Porter Novelli

Trh public relations na Slovensku poznamenala finančná kríza a celkove krátenie výdavkov na komunikáciu najmä v oblastiach automobilového priemyslu, logistiky, výroby a stavebníctva. Naopak, niektoré spotrebiteľské segmenty ako kozmetika a potravinárstvo zaznamenávajú nárast aktivít a výdavkov do rozvoja vzťahov s verejnosťou. Hlavne aktivity organizácií sú zamerané na posilňovanie dôveryhodnosti a autenticity značiek, čo má za následok nárast presun investícií z marketingových rozpočtov smerom k aktivitám v oblasti firemnej filantropie, zodpovednosti a charity. Celkový prepad trhu PR spôsobený celkovým šetrením v oblasti komunikácie odhadujem na -15%, čo je v porovnaní s odvetvím reklamy a médií menej o viac ako polovicu (-40%).

 

Juraj Puchý, AMI Communications

Pokles samozrejme cítime, aj keď vidím veľké rozdiel medzi segmentmi. Najväčšie krátenie rozpočtov sme zaznamenali v oblasti FMCG. Pozitívne je, že máme aj prvé prípady, keď klienti, ktorí výrazne skrátili reklamné budgety nechali výdavky na PR nezmenené, alebo ich dokonca mierne navýšili. V jednom prípade sa klient dokonca na prvé dva kvartály rozhodol svoju reklamnú kampaň stopnúť a komunikuje len prostredníctvom PR.

 

Michaela Benedigová, SEESAME Communication Experts,

U našich klientov sa zvýšil dopyt po nových koncepčných riešeniach, rozvojových programoch a konceptom budovania vzťahov s presne segmentovanými komunitami na úkor "klasických" PR služieb. Trh tiež vyžaduje viac seniority a skúseností.

 

Katarína E.Čániová, Communication House, Košice

Pokles PR služieb v regiónoch Slovenska odhadujeme na mínus 15 %. Veľkú príležitosť však vidíme v rozvoji komunikácie vo vnútri firiem a to kvôli prepúšťaniu zamestnancov. Badáme potešujúci humánny aspekt krízy: viaceré firmy pôsobiace v oblastiach s vysokou nezamestnanosťou sa chcú podeliť aj s málom. Majú záujem o poradenstvo v ich spoločensky zodpovednom podnikaní.

 

 

Katarína Droppová, Media & Communication Consulting

Reflektujúc situáciu na trhu sme aj my zaznamenali pokles obratu. Druhý polrok bude naďalej náročný, nakoľko PR oblasť je ovplyvnená marketingovými rozpočtami, ktoré sa môžu ešte z hľadiska krízy prehodnocovať. Zaznamenali sme však signály, že klienti budú uprednostňovať kvalitu a efektivitu ponúkaných služieb so zameraním na cielenejšiu komunikáciu a posilnenie kredibility spoločností, ktorú im vie poskytnúť práve PR, na úkor iných marketingových aktivít.

 

Peter Fecko, Mmd

 

Zadávatelia sa sústreďujú viac na projektové typy spolupráce s jasne definovaným ROI, klesá atraktivita štandardných media relations aktivít, kedy firmy jasne hľadajú úspory aj v tejto oblasti.

Jednoznačne klesá atraktivita (z pohľadu agentúrnych fee) klasických media relations aktivít, oproti tomu rastie počet zaujímavých a atraktívnych projektov, ktoré vyžadujú komplexný prístup – okrem media relations aktivít veľmi často aj public affairs / crisis + issues management resp. strategické poradenstvo a konzultácie. Z pohľadu sektorov je najviac “crisis resistant” farmaceutický priemysel, zároveň množstvo klientov začína širšie využívať “new media” aktivity.

Neprehliadnite: