USB 3.0 - čo nás čaká

Martin Šajna  /  06. 07. 2009, 00:00

Ak ste si kúpili počítač po roku 2000, najpravdepodobnejšie obsahuje niekoľko USB 2.0 portov. Tieto sa v súčasnosti používajú na pripojenie externých diskov, počítačových myší, USB kľúčov alebo rôznych iných zariadení. USB (Universal Serial Bus) porty v počítačoch budu od budúceho roka vylepšené na verziu 3.0, ktorá poskytne 10-násobne vyššiu rýchlosť prenosu dát.

Čo bude znamenať USB 3.0

Označovaný tiež ako super rýchlostný, je USB 3.0 oveľa výkonnejší v presúvaní dát, ako jeho predchodca. Terajšie porty s označením 2.0 dosahujú rýchlosť prenosu 480 Mbit/s, ale 3.0 by malo zvládnuť úžasných 4,8 až 5 Gbit/s. Toto 10-násobné zvýšenie rýchlosti je dosiahnuté zvýšením počtu vodičov použitých v konektore z pôvodných štyroch na deväť. V novej verzii bude taktiež možné dáta rozdeliť do rozličných prúdov prenášaných súčasne.

USB 3.0 SuperSpeed

Ale informácie nie sú jediným, čo dokážu USB porty viesť. V tejto dobe si môžete zakúpiť množstvo zariadení, ktoré sú napájané práve cez USB. Medzi ne patria rôzne svietidlá, ohrievače, ventilátory, reproduktory, budíky a mnoho iného. Vedenie elektrickej energie nie je nič nové pre USB, no vo verzii 3.0 sa tvorcovia zamerali na jej šetrenie. Zatiaľ čo doteraz pripojenia neboli špecializované a informácie boli vysielané do všetkých pripojených periférii, nové porty a káble nebudú presúvať dáta do zariadení, ktoré spotrebúvajú len energiu.

Najlepšie je, že staršie a novšie porty budú spolu kompatibilné. V prípade, že sa port a kábel nebudú zhodovať, počítač použije najvyššiu rýchlosť, ktorú dokážu spolu obe súčasti vyvinúť.

USB 3.0 v praxi

Samozrejme zvýšenie rýchlosti presunu dát bude znamenať rýchlejší upload fotografií alebo MP3 súborov do vášho mobilného telefónu. Výrazne sa zlepší aj výkon USB pamäťových zariadení akými sú napríklad externé pevné disky. Pri USB 3.0 sa dokonca ráta aj so streamovaním HD videa v rozlíšení 1920 × 1080 pixelov.

USB Port

Taiwanský výrobcovia PC sa vyjadrili, že nové počítače kompatibilné s USB 3.0 začnú predávať koncom tohto roka. Avšak odhaduje sa, že tieto prvé modely nebudú zatiaľ schopné dosiahnuť plný potenciál novej verzie. Postupom času by sa však mala technológia rozvinúť natoľko, aby dosiahla maximálny výkon. Medzi časom sa nový port stane bežnou súčasťou, keďže do roku 2011 by ich malo byť vyprodukovaných okolo 140 miliónov. A v roku 2012 sa toto číslo pravdepodobne ešte zdvojnásobí.


Zdroj: www.popsci.com

 

Martin Šajna aka artii | www.qwera.sk

Neprehliadnite: