Životnosť Windows XP predĺžená až do 2011

Martin Šajna  /  03. 07. 2009, 00:00

Aj keď sa Microsoft snaží zbaviť Windowsu XP a presadiť novšie operačné systémy, mnoho užívateľov považuje XP-éčko za veľmi dobrý OS pre stabilné používanie - ešte aj 8 rokov po oficiálnom spustení predaja. Windows 2000, ME alebo iné môžu o takejto "sláve" asi len snívať.

Novšie verzie Windowsu síce ponúkajú vyššiu rýchlosť alebo väčšiu stabilitu a nové funkcie, ale načo meniť niečo čo je dobré? Microsoft plánoval odstaviť XP po uvedení Visty, ale dopyt po staršom systéme ostal stále vysoký. Už si síce nemôžete ísť kúpiť samotné XP do obchodu, ale stále máte možnosť kúpiť si notebook alebo netbook s predinštalovaným Windowsom XP. Príkladom sú netbooky z rady Eee PC. Ďalšou možnosťou je zakúpenie nového počítača s Vistou a požiadanie o downgrade (zníženie úrovňe) na XP.

Najnovšie správy hovoria, že Microsoft ponúkne downgrade ešte 18 mesiacov po uvedení Windowsu 7. Computer World informoval, že XP bude dostupné až do Aprílu 2011. Podnikatelia, ktorí neprešli na Vistu, by mali podľa Microsoftu tento čas využiť nato, aby pohodlne prešli z Windows XP na Windows 7.

Je isté, že Windows 7 ponúkne lepšiu grafiku, užívateľské prostredie a bezpečnosť než Windows XP, ale vyvstáva otázka; je to dosť, aby vás to prinútilo nainštalovať nový OS, ktorý bude mať vyššie požiadavky na hardvér? Alebo budete spokojný s XP ďalších niekoľko rokov, ak budú programátori vytvárať dostatok kompatibilných aplikácii?

Zdroj: www.computerworld.com

 

 

Martin Šajna aka artii | www.qwera.sk

Neprehliadnite: