TÚ SR navrhuje zrušiť reguláciu na jednom veľkoobchodnom trhu

Tlačový servis  /  02. 07. 2009, 00:00

Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) navrhuje zrušiť všetky povinnosti, ktoré uložil spoločnosti Slovak Telekom, a. s. (ST) na veľkoobchodnom trhu služby prenosu v pevnej verejnej telefónnej sieti. Je to po prvý krát v histórii, keď TÚ SR navrhuje zrušiť reguláciu na niektorom z trhov. TÚ SR tzv. trojkriteriálnym testom zistil, že pominul dôvod uloženia nápravných opatrení a tento trh nie je možné považovať za trh podliehajúci regulácii ex ante (regulácii smerom do budúcnosti).

Vzhľadom na absenciu trvalých a podstatných prekážok vstupu možno prvé kritérium trojkriteriálneho testu, t.j. existenciu trvalých a podstatných prekážok vstupu, považovať za nesplnené. Na základe uvedeného TÚ SR dospel k záveru, že regulácia ex ante na tomto veľkoobchodnom trhu nie je opodstatnená.

Podľa článku 5 revidovaného odporúčania Európskej komisie je na identifikáciu trhov, pri ktorých prichádza do úvahy regulácia ex ante vhodné použiť nasledujúce kumulatívne kritériá:

  1. kritérium je splnené vtedy, keď existujú podstatné a trvalé prekážky vstupu, ktoré môžu mať štrukturálnu, právnu alebo regulačnú povahu. Vzhľadom na dynamický charakter a fungovanie trhov elektronických komunikácií je však potrebné brať do úvahy pri analýze predpokladov na určenie relevantných trhov pre možnú reguláciu ex ante i možnosti prekonania prekážok vstupu v rámci príslušnej lehoty.

  2. kritérium je splnené vtedy, keď štruktúra trhu nesmeruje k efektívnej hospodárskej súťaži v relevantnom čase. Uplatňovanie tohto kritéria zahŕňa prieskum stavu hospodárskej súťaže za prekážkami vstupu.

  3. kritérium je splnené vtedy, keď samotným uplatňovaním právnych predpisov o hospodárskej súťaži nemožno primerane reagovať na príslušné zlyhanie trhu.

 

Ak sú všetky tri kritéria splnené, úrad musí pristúpiť k analýze tohto trhu. Odporúčanie hovorí, že ak je nie splnené čo len jedno kritérium, úrad vylúči tento trh zo zoznamu relevantných trhov podliehajúcich regulácii ex ante.

 

Služba prenosu v pevnej verejnej telefónnej sieti je prenos volania alebo volania do siete internet medzi dvoma bodmi prepojenia toho istého prevádzkovateľa pevnej verejnej telefónnej siete.

 

Výsledky trojkriteriálneho testu - http://www.teleoff.gov.sk/data/files/2791.pdf

Neprehliadnite: