Mobilná komunikácia spôsobí revolúciu pri monitorovaní počasia v Afrike

Tlačový servis  /  02. 07. 2009, 00:00

Globálne humanitárne fórum, Ericsson, WMO, Zain a ďalší mobilní operátori majú nasadiť až 5 000 automatických meteorologických staníc na základňových staniciach mobilných sietí v celej Afrike, kde je ich dnes menej ako 300

  • Toto partnerstvo vyvolá nárast šírenia informácií o počasí prostredníctvom mobilných telefónov pre užívateľov a komunity, vrátane farmárov a rybárov na odľahlých miestach

  • Nasadenie prvých 19 staníc viac ako zdvojnásobilo monitorovanie počasia v oblasti Viktóriinho jazera, kde každoročne zomrie viac ako 5 000 ľudí kvôli búrkam a nehodám

  • Globálne humanitárne fórum a jeho prezident, bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan, spolu so spoločnosťou Ericsson (NASDAQ:ERIC), Svetovou meteorologickou organizáciou (WMO), mobilnou telekomunikačnou spoločnosťou Zain a Zemským inštitútom Kolumbijskej univerzity /Earth Institute/, oznámili významnú iniciatívu nazvanú "Informácie o počasí pre každého", ktorá má radikálne zlepšiť sieť monitorovania počasia v Afrike z hľadiska narastajúceho negatívneho dopadu klimatických zmien.

Podľa odhadov nedávnej správy Globálneho humanitárneho fóra majú klimatické zmeny za následok každoročne 300 000 úmrtí a ekonomické straty v hodnote vyše 100 miliárd USD, hlavne z dôvodu negatívneho dopadu na zdravie a poľnohospodársku produktivitu. Subsaharská Afrika predstavuje takmer štvrtinu takýchto strát a ide o región najviac ohrozený suchom a záplavami. Očakáva sa, že poľnohospodárske výnosy už v roku 2020 v niektorých oblastiach poklesnú o 50 percent.

 

Globálne humanitárne fórum iniciovalo túto spoluprácu ako reakciu na značné medzery v informáciách o počasí v Afrike, na ktoré upozornilo prvé každoročné podujatie tohto fóra. Členovia tejto iniciatívy nasadia po celej Afrike až 5 000 nových automatických staníc na sledovanie počasia s úmyslom zabezpečiť mohutný nárast kritických informácií na prognózovanie a manažment klimatických šokov.

 

Afrika disponuje osemkrát menšou sieťou než je minimálny doporučený štandard WMO a menej ako 200 meteorologickými stanicami, ktoré vyhovujú požiadavkám WMO pre sledovanie počasia, v porovnaní s niekoľkými tisícami takýchto staníc v Európe, Severnej Amerike a v častiach Ázie. V nadchádzajúcich rokoch bude príslušných 5 000 meteorologických staníc inštalovaných v miestach nových a existujúcich staníc mobilnej siete po celom kontinente v rámci úsilia, ktoré má zachrániť životy a priniesť väčšie ekonomické príležitosti desiatkam miliónom ľudí.

 

Táto iniciatíva je jedinečným partnerstvom medzi súkromným a verejným sektorom a opiera sa o kľúčový biznis telekomunikácií. Ericsson ako vedúci poskytovateľ telekomunikačných zariadení a služieb vo svete tu využije svoje vzťahy s africkými operátormi ako je Zain. Ten umiestni meteorologické zariadenia v miestach základňových staníc mobilnej siete, ktoré sú distribuované po celej Afrike. Splnenie plánu 5 000 staníc si bude vyžadovať dodatočné záväzky operátora a externé finančné zdroje.

 

Iniciatíva bola rozbehnutá v rámci Celosvetovej platformy pre znižovanie rizika katastrof, kde Kofi Annan povedal: "Najchudobnejší ľudia na svete sú aj najzraniteľnejší, pokiaľ ide o negatívne dopady klimatických zmien, a sú taktiež najhoršie vybavení na riešenie ich dôsledkov. Dnes nájdete veže základňových staníc takmer v každom kúte Afriky. Doposiaľ sme neboli schopní monitorovať počasie v takom rozsahu. Kombináciou know-how a zdrojov rôznych hráčov z verejného a súkromného sektora môže tento projekt pomôcť pri zachraňovaní životov a zlepšovaní existencie afrických spoločenstiev, ktoré žijú v prvej línii klimatických zmien."

 

Pri rozbiehaní iniciatívy bol prítomný aj Carl-Henric Svanberg, prezident a CEO spoločnosti Ericsson, ktorý povedal: "Naša spoločnosť je aktívna v Afrike už viac než 100 rokov a ako popredný poskytovateľ telekomunikácií na tomto kontinente stimulujeme rapídny rozvoj mobilnej komunikácie. Táto iniciatíva je jedinečnou príležitosťou, ako súčasne pomôcť zmierniť negatívny dopad klimatickej zmeny pre tých, ktorých najviac zasahuje a posilniť meteorologické siete a systémy na danom kontinente. Očakávame, že sa pridajú ďalší operátori, aby mala iniciatíva čo najväčší efekt."

 

Mobilné siete poskytujú potrebnú konektivitu, výkon a bezpečnosť na podporu meteorologických zariadení. Spoločnosť Ericsson, prostredníctvom svojho Centra mobilných inovácií v Afrike, bude taktiež vyvíjať mobilné aplikácie, aby pomohla s prenosom informácií o počasí z národných meteorologických a hydrologických služieb (NMHS) cez mobilné telefóny. Mobilní operátori budú vykonávať údržbu automatických meteorologických staníc a pomáhať pri prenose dát do národných stredísk meteorologických služieb.

 

Počiatočné nasadenie staníc, ktoré sa už začalo v sieti spoločnosti Zain, sa zameriava na oblasť v okolí Viktóriinho jazera v Keni, Tanzánii a Ugande. Prvých 19 inštalovaných staníc zdvojnásobí kapacitu na monitorovanie počasia v oblasti jazera.

 

CEO spoločnosti Zain to komentuje: "Je to naozaj skvelé, že mnohé komunity po celej Afrike budú mať teraz ľahko dostupné presné meteorologické informácie. Na tomto príklade vidíme, ako môže mobilná komunikácia zohrávať kľúčovú úlohu jednak pri zlepšovaní kvality života a jednak bezpečnosti ľudí v najodľahlejších oblastiach sveta."

 

Zdrojom živobytia približne 70 percent Afričanov je poľnohospodárstvo, čo predstavuje takmer 700 miliónov ľudí, a vyše 95 percent afrického poľnohospodárstva závisí na zrážkach. Z dôvodu klimatických zmien sa menia modely počasia. Dôsledkom je zastarávanie tradičných znalosti týkajúcich sa poľnohospodárstva, ktoré boli inak spoľahlivé v priebehu storočí. Takto vzniká značná potreba meteorologických informácií.

 

Pri uvedení iniciatívy do života bol v Ženeve prítomný aj Michel Jarraud, generálny tajomník WMO, autority OSN pre počasie, klímu a vodu, koordinujúcej účasť príslušných NMHS na tejto iniciatíve, ktorý povedal: "V prípade potravinovej produkcie je takmer každé rozhodnutie spojené s počasím, klímou a parametrami vody. Iniciatívu "Informácie o počasí pre každého" chápeme ako významné panafrické úsilie na posilnenie našich 118 členov k tomu, aby mohli poskytovať rozšírené informácie a služby týkajúce sa počasia. Prostredníctvom jednotlivých NMHS bude WMO identifikovať potrebu meteorologických informácií, poskytovať poradenstvo ohľadne technických požiadaviek a pomáhať šíriť informácie. Táto iniciatíva sa môže ukázať ako jedna z najvýznamnejších pre africkú meteorológiu v priebehu desaťročí. Projekt preto taktiež podporí ciele Tretej svetovej klimatickej konferencie, ktorú organizuje WMO a ktorá sa má konať v Ženeve od 31. augusta do 4. septembra 2009."

 

Dopad tejto iniciatívy ďaleko presiahne potreby poľnohospodárstva a prípravy na katastrofy, pretože zahŕňa aj pomoc národným meteorologickým službám v oblasti školenia a technických kapacít. Lepšie informácie o počasí taktiež umožnia rozvoj takých služieb ako je mikropoistenie, ktoré môže byť založené na indexoch dát o počasí, ako sú napr. zrážky. Iniciatíva taktiež zvýši objem informácií užitočných pre vedcov, ako aj vodohospodársky, dopravný a energetický priemysel. Zatiaľ čo medzery v informáciách o počasí sú v Afrike obzvlášť akútne, táto iniciatíva môže byť neskôr rozšírená do iných postihnutých oblastí.

 

Ďalším partnerom iniciatívy je Zemský inštitút Kolumbijskej univerzity, ktorý vedie Jeffrey Sachs. Aby sa podporila distribúcia informácií do niektorých z najzraniteľnejších a najchudobnejších oblastí Afriky budú automatické meteorologické stanice v partnerstve so Zemským inštitútom inštalované aj v Miléniových obciach - čo sú projekty rozvoja vidieka rozšírené v 10 krajinách a zamerané na dosiahnutie Miléniových rozvojových cieľov. Predpokladá sa, že tento projekt dokáže - využitím know-how vedcov zo Zemského inštitútu v oblasti klimatológie, poľnohospodárstva a zdravia - identifikovať kľúčové oblasti, kde sa bude dať dosiahnuť bezprostredný efekt tým, že sa k tomuto úsiliu prispeje značnou databázou znalostí.

 

"Zemský inštitút je hrdým partnerom v rámci tohto vysoko inovatívneho programu," hovorí Jeffrey Sachs, riaditeľ inštitútu. "Ihneď po "zapnutí vypínača" sa v celej Afrike sprístupní tok rozsiahlych dát o počasí, ktorý prinesie prospech od úrovne národných tvorcov politiky až po drobných farmárov. Projekt Miléniové obce je ideálnym miestom pre rozbehnutie praktického a včasného použitia údajov o počasí na podporu pružnosti a trvale udržateľného rozvoja v subsaharskej Afrike."

Neprehliadnite: