IBM poskytne až 1,5 miliardy EUR na realizáciu iniciatív v oblasti inteligentnej infraštruktúry na európskom trhu

Tlačový servis  /  02. 07. 2009, 00:00

Spoločnosť IBM (NYSE: IBM) predstavila svoj zámer poskytnúť až 1,5 miliardy EUR na financovanie iniciatív v IT oblasti v kľúčových ekonomických stimulačných projektoch v Európe prostredníctvom divízie IBM Global Financing (IGF), svojho úverového a lízingového biznis segmentu. Toto oznámenie nasledovalo po vyhlásení, ktorým 30. apríla IBM poskytlo 1,5 miliardy EUR na pomoc s rozbehnutím amerických ekonomických stimulačných programov.

Spoločnosť IBM tiež oznámila, že poskytne na podobné programy približne 740 miliónov EUR pre regióny Ázie a Tichomoria. IBM Global Financing zväčší rozsah pôsobnosti pre Severnú Ameriku, aby financovanie pokrylo aj projekty v Kanade zamerané na využívanie inteligentných technológií.

 

Toto financovanie pomôže organizáciám spustiť IT projekty, ktoré čakajú na financovanie zo štátnych dotácií, už v roku 2009. Projekty sú zamerané na budovanie technologickej a environmentálnej infraštruktúry 21. storočia.

 

Medzi krajinami je v dobe globálnej ekonomiky významné prepojenie,“ uviedol John Callies, generálny manažér IBM Global Financing. „Hoci sa v rôznych krajinách koncipovali rôzne balíčky stimulov pre zlepšenie ich vlastnej ekonomickej situácie, nakoľko sú ekonomiky prepojené, je nutné spoločne čeliť dnešným výzvam globálneho poklesu. V tomto kontexte IBM Global Financing rozširuje svoj program finančných stimulov aj na európske krajiny a oblasť Ázie a Tichomoria s cieľom prispieť ku globálnemu oživeniu.“

 

IBM už pomáha firmám a miestnym samosprávam v týchto oblastiach vybudovať dostatočnú infraštruktúru na povzbudenie rastu v oblasti kľúčových IT projektov, akými sú napríklad inteligentné siete, informačné technológie využívané v zdravotníctve a inteligentná doprava. Takéto financovanie je zamerané na podniky a organizácie v krajinách, kde vlády financujú programy prispievajúce k ekonomickej stimulácii, k vytvoreniu nových odvetví a k umožneniu zdokonaľovania infraštruktúry.

 

Celková čiastka 3,7 miliardy EUR je určená na financovanie (tam, kde je k dispozícii, na báze zaužívaného lokálneho financovania) projektov v oblasti inteligentných technológií pre klientov, ktorí sa kvalifikujú na získanie úveru. Financovanie je dostupné v niekoľkých formách:

  • nízkych úrokových sadzieb a flexibilných finančných riešení,

  • platieb  na základe splátkového kalendára,

  • podnikového financovania s ponukou štruktúrovaného úveru,

  • špecializovaných balíčkov financovania projektov, ktoré umožnia klientom nastaviť si platobné toky tak, aby zohľadňovali benefity v priebehu projektu.

 

Dnešná recesia znamená výzvu pre mnohé organizácie, či už verejné alebo súkromné, uskutočniť transformačné zmeny v ich IT prostredí. Avšak bez prístupu k vhodným a dostupným prostriedkom financovania sa významná časť príležitostí stratí a celospoločenské projekty, akými sú napríklad inteligentné siete (SmartGrid), sa výrazne oneskoria,“ uviedol David Mitchell, Senior viceprezident výskumu IT spoločnosti Ovum v Británii. „Toto je významný krok IBM, ktorý pomôže urýchliť prijaté stimuly na znovuoživenie ekonomiky v súčasnom časovom rámci.“

 

Uvedenie programu stimulov IBM Global Financing v Austrálii prichádza v pravý čas,“ povedal Jean-Marc Annonier, manažér programu IT investícií spoločnosti IDC Australia. „Hoci mnohé podniky môžu potenciálne čerpať výhody z týchto nových opatrení Federálneho rozpočtu, niektorí majú ešte stále ťažkosti so získavaním financovania na trhu s ťažko dostupnými zdrojmi. Ponuku stimulačného financovania prostredníctvom IBM Global Financing určite uvítajú organizácie, ktoré si chcú zmodernizovať svoju IT infraštruktúru, aby sa pripravili na narastajúce aktivity vznikajúce v súvislosti s programami výrazných verejných investícií.“

 

Stimulačné financovanie IBM Global Financing sa bude zameriavať najmä na podniky a samosprávu, ktoré budú implementovať technologické projekty pozostávajúce najmä z technologického vybavenia, hardvéru, softvéru a služieb IBM. Financovanie sa môže uplatniť aj na využitie technológií inej značky než IBM, ak bude súčasťou väčších IBM riešení.

 

Svetové vlády od Austrálie cez Čínu až po Nemecko stále vyvíjajú ekonomické stabilizačné opatrenia na podporu zamestnanosti a stimuláciu svojich ekonomík. Mnohé vyvíjajú programy priameho pôsobenia v duchu „inteligentných“ investícií s cieľom vytvoriť pracovné miesta a podporiť efektívnosť, udržateľnosť a inovácie.

 

Neprehliadnite: