Windows 7 v Európe bez možnosti upgradu, bez IE, za oveľa viac

Tomáš Štark  /  01. 07. 2009, 07:14

Pre fanúšikov operačného systému Windows 7 a internetového prehliadača Internet Explorer sa v poslednom čase neprinášajú dobré správy. Microsoft sa kvôli naliehaniu Európskej komisie a žalobe zo strany Opery rozhodol odstrániť Internet Explorer z európskej verzie Windows 7 a znemožniť upgrade.

Ponúknutý tak nebude okrem prehliadača ani upgrade z Windows Vista na Windows 7. Aby zlých správ nebolo dosť, pravdepodobne sa v Európe dočkáme oveľa vyššej ceny, ktorá najskôr nebude taká zelená a dostupná ako bolo ohlasované doteraz.

V snahe vyhovieť Európskej komisii a utíšiť neustále problémy medzi ňou a Microsoftom, sa spoločnosť rozhodla odstrániť Internet Explorer z Windows 7. Tento krok bol ohlásený už niekoľko týždňov dozadu, no dodnes sa chýria klebety, prečo Microsoft spravil tento krok.

Problém s populárnym prehliadačom však nie je prvým problémom medzi spoločnosťou Microsoft a Európskou komisiou. Nebolo to tak dávno, čo spoločnosť čelila obvineniam zo strany Apple kvôli integrácii Windows Media Player (WMP) do operačného systému Windows Vista. Európska komisia žalobu prijala a vyhovela spoločnosti Apple tým, že nariadila Microsoftu vydávať aj verziu systému bez WMP a to pod označením „N". Tento krok však vôbec nikomu nepomohol, pretože na domáce počítače bola aj tak predinštalovaná OEM verzia bez označenia „N".

Tento krát je rozhodnutie zo strany Microsoftu o niečo viac kruté. Už nebude žiadna „N" verzia, žiadna možnosť výberu. Jednoducho v Európe prehliadač Internet Explorer vo Windows 7 nenájdeme. Našťastie existuje vyhlásenie spoločnosti Microsoft, že OEM budú môcť integrovať prehliadač do systému, ktorý bude predinštalovaný na počítače. Európskej únii sa ale viac páči riešenie s „vyskakujúcim" oknom, ktoré sa má pýtať, aký prehliadač si používateľ želá používať. Okno by sa podľa únie malo zobrazovať pri prvom spustení Windows 7.

Riešenie takýchto problémov niečo stojí a možno aj práve preto bude nový Windows u nás stáť oveľa viac ako v US. V USA Microsoft spustil možnosť upgradu z Windows Vista, preto je v zámorí cena o dosť nižšia.

Windows 7 Home Premium sa u nás bude predávať za €119.99, pričom v USA zaplatia za identický systém, navyše s integrovaným IE, $119 (takmer o €40 menej). Ak by sme zobrali na porovnanie verziu Ultimate, v EU bude na pultoch visieť o 90% vyššia cena ako v US. Nám, Európanom, tak neostáva nič iné ako čakať na možnosť upgradu aj v EU v tom lepšom, alebo kúpiť si systém za „nespravodlivú" cenu v horšom prípade.

Zdroj: Neowin.net

Neprehliadnite: