Bezplatný antivírus od Microsoftu sa už dá testovať

Martin Tomšík  /  24. 06. 2009, 00:00

Microsoft prisľúbil vydanie bezplatnej testovacej verzie svojho nového antivírusového programu. Sľub bol splnený a k dispozícií je bezplatná verzia aplikácie Microsoft Security Essentials, skúšanie je limitované na 75 000 testerov.

Antivírusový program, ktorý bol označovaný pod kódovým názvom Morro je už k dispozícií na otestovanie. Bezplatne si ho môže vyskúšať iba 75 000 užívateľov, podľa niektorých zdrojov je možné sťahovanie iba z USA, Brazílie, Číny a Izraela. Nám sa však podarilo produkt stiahnuť si a následne nainštalovať, aktualizácia databázy prebehla bezproblémovo.

Antivírus si môžete stiahnuť zo stránok Microsoftu, potrebné je mať vlastné užívateľské konto. Následne sa zobrazí stránka s informáciami a možnosťou stiahnuť si aplikáciu, ďalej je si potrebné zvoliť svoj operačný systém. Dostupné sú verzie pre 32-bitový operačný systém Microsoft Windows XP, nechýbajú verzie pre Windows Vistu a Windows 7 v 32 a 64-bitovej edícií. Po vybraní systému sa dostanete na stránku s informáciami o Microsoft Security Essentials, pre stiahnutie kliknite na tlačidlo Download. Pred sťahovaním si môžete vybrať váš región kde sa nachádzajú servery Microsoftu pre rýchlejšie sťahovanie. Pri sťahovaní aplikácie zo stránok Microsoftu sa môže stať, že bude potrebné vyplniť krátky dotazník.

Inštalačný súbor aplikácie má veľkosť od 4 do 8 MB, záleží na zvolenom operačnom systéme. Ak máte inštalačný súbor stiahnutý, stačí už len program nainštalovať. Pri inštalácií prebehne aj overovanie legálnosti operačného systému.

Po inštalácií prebehne prvé spustenie a aktualizovanie vírusovej databázy, máte možnosť aj okamžite svoj počítač prekontrolovať. Slovenčina ani čeština zatiaľ podporované nie sú, postačiť musí angličtina.

Známe sú aj minimálne požiadavky na výkonnosť počítača. Pre beh pod Windows XP je potrebné mať počítač s minimálne 500 MHz procesorom a 256 RAM. Potrebných je 140 MB voľného miesta na disku a rozlíšenie displeja najmenej 800 x 600 bodov. Pre Windows 7 a Windows Vista je potrebné mať 1 GB RAM pamäte a 1 GHz procesor.

 

Zdroj: neowin.net

Neprehliadnite: