Odčítavače obrazovky

Boženka Gogoľáková  /  23. 06. 2009, 00:00

Nasledujúci článok otvára úvod do prehľadu najrozšírenejších odčítavačov obrazovky, ktoré nevidiacim pomáhajú pri ovládaní počítača. V niekoľkých pokračovaniach vám tak ponúkneme stručné prehľady a pohľady do zákulisia prác, ovládania a funkcií, no na tak malom priestore sa však nebude dať zohľadniť úplne všetko čo by sme chceli uviesť.

V predošlých článkoch sme si popísali špeciálne počítačové pomôcky pre zrakovo postihnutých. Pohovorili sme o prístrojoch, ale i špeciálnych hlasoch, ktoré takéto počítače môžu ozvučiť.

Dnes budeme pokračovať úvodom, ktorý nás dovedie k používaniu odčítavačov obrazovky. Mnohí si zaiste kladiete otázku, ale ako je to teda? Stačí len hlas na ozvučenie, alebo ešte nejaký ďalší software? Pýtate sa oprávnene. Ak si nevidiaci vyberie počítačovú zostavu, tá sa na prvý pohľad od bežnej PC zostavy príliš neodlišuje. Navonok vidíte klávesnicu, myš, počítač ako taký, ktorý v sebe obsahuje štandardné komponenty, ako grafickú kartu, sieťovku, disk, zvukovú kartu, materskú dosku, pamäte, reproduktory a iné. Čo je odlišné je software. Môžeme pracovať na všetkých typoch systémov Windows. Aj Linux je už podporovaný, ale o podpore tohto systému si pohovoríme na inom mieste a v inom článku.

 

Po inštalácii systému a základných ovládačov je možné nainštalovať najskôr hlas. Z ponuky si možno vybrať najfrekventovanejšie buď hlas od firmy Rosasoft Wintalker voice, alebo od firmy Galop Hlas Mojža, prípadne hlasy Eliška, alebo Zuzana. Pre slovenské prostredie kvôli už vyvinutým slovníkom sú vhodnejšie prvé dva menované. Existuje ešte i čisto slovenský hlas Anna, no tento nebol nikdy zverejnený na distribúciu. Možno ho však počuť, ak pošlete SMS správu na pevnú linku. Hlas, ktorý vám ju prečíta je slovenský hlas Anna, ktorý okrem mobilnej sféry, by mohol byť použitý i vo sfére počítačovej. No obsahuje príliš veľa chýb na to, aby sa dal zverejniť do voľného predaja.

 

Po inštalácii a registrácii hlasov prichádza na rad inštalácia tzv. odčítavača obrazovky. Je to podporný software, ktorý napomáha v ovládaní systému ako takého za pomoci špeciálnych klávesových príkazov, či vylepšení. Tento software približuje systém tak, aby nevidiaci užívateľ z klávesnice mal presnú odozvu toho čo robí. V praxi to vyzerá tak, že odčítavač obrazovky mapuje najrôznejšie prvky, tlačidlá, zoznamy, bublinové nápovedy, textové informácie, teda všetko potrebné zo systému a následne ich hlas premieňa na slová, vety, či text.

Napríklad:

Spustí sa systém a zobrazí sa pracovná plocha. Vidiaci užívateľ vidí, že môže pracovať. Nevidiaci užívateľ musí dostať pokyn od odčítavača obrazovky, ktorý ohlási v akej situácii sa práve počítač nachádza. Takže môže počuť hlásenie:

Plocha, tento počítač“

Čo znamená ohlásenie situácie a aktívnu ikonu, na ktorej práve stojí kurzor. Takže to čo zdravý človek vidí ako zobrazenie, nevidiacemu odčítavač obrazovky za pomoci hlasu opíše slovami.

 

 

Orientácia v PC

Pri orientácii v počítači nepoužívame myš. Pre mnohých ľudí nemysliteľné, ale ak sa naučíte počítač ovládať z klávesnice, môžete na myš úplne, alebo takmer úplne zabudnúť. Občas sa vyskytnú situácie kedy myš treba, no tvorcovia odčítavačov obrazovky mysleli i na tieto prípady a vyvinuli špeciálne doozvučenia, aby sa nevidiaci dostali i na obrazovku za pomoci klávesnice. Neskôr tento postup popíšeme.

Pri orientácii je teda všetka ovládateľnosť na príkazoch z klávesnice. Mnohí ani netušia, koľko má Windows užitočných skratiek. Na tieto skratky sú odčítavače plne naviazané. Takže práca napríklad s textom vôbec nie je problém. Fungujú úplne štandardné veci, ako Ctrl A - výber textu, Ctrl C - skopírovanie textu do schránky, Ctrl x - vyňatie textu, Ctrl V - vloženie textu zo schránky. A mnohé, mnohé ďalšie. Samozrejme tvorcovia programov museli použiť nutnú dávku tvorivosti, pretože vidiaci číta text očami. Nevidiaci ho môže čítať kurzorovými šípkami, ale je dosť nepohodlné každý riadok posunúť šípkov dolu. A tak sa doprogramovali funkcie, ktoré spúšťajú automatické čítanie s okamžitým zastavením kurzoru stojacom na mieste, kde sa prestalo čítať, vyvinuli tiež záložkové systémy, ktoré umožňujú vkladať záložky do textu s vlastnými popiskami, veľký skok je prevádzanie kníh do mp3 formátu, ktoré sú čítané týmito špeciálnymi hlasmi. Na klávesové skratky je naviazané napríklad aj ohlasovanie dátumu a času, čo vidiaci užívateľ vidí priamo.

V krátkosti, všetka orientácia je doprogramovaná s cieľom čo najmenej používať myš a čo najviac využiť funkcie systémových skratiek a doprogramovaných skriptov, či ozvučení.

 

Ďalším dôležitým bodom je samostatné klikanie. Opäť vás napadne myš. No veľké množstvo klikov sa dá obstarať klávesou Enter. Ňou možno vstúpiť do súborov, priečinkov, programov, panelov s príkazmi, systémových panelov daných aplikácií, takže je 95 percent klikov obstaraných z klávesnice. Samozrejme, sú situácie, kedy programy svoje výpisy obstarávajú priamo na obrazovkách a tu už nastupujú silnejšie nástroje jednotlivých odčítavačov, ako sa k danému výpisu na obrazovke dostať, keď neexistujú povely z klávesnice.

 

Asi je ťažké si na prvý krát predstaviť tieto fakty, pretože zrak vás núti dívať sa na obrazovku, no ak človek počúva, čo odčítavač hovorí, naozaj sa pri počítači nestratíte. Je to len odlišný spôsob práce. V čom je asi najväčší rozdiel, naučiť sa ovládať takéto špeciálne pomôcky.Áno sú to v prvom rade pomôcky. Software do takýchto počítačov je finančne veľmi náročný, a tak na ne prispieva Úrad práce sociálnych vecí a rodiny. Nevidiaci si môže o takúto špeciálne upravenú pomôcku požiadať a ak posudková komisia rozhodne v prospech žiadateľa, je mu uhradený príspevok vo výške 90 až 95 % ceny pomôcky.

Určite si viete urobiť prehľad, koľko asi stojí samotný počítač so systémom. No špeciálne hlasové programy túto cenu navyšujú takmer o dvojnásobok. Orientačne sa ceny hlasov pohybujú do 230 € a odčítavače obrazovky do 1300 €.

Z uvedeného vyplýva, že za celú počítačovú zostavu by sám nevidiaci nemohol zaplatiť aj keby veľmi chcel. Ceny zostáv s tlačiarňou, scannerom, odčítavačom obrazovky, systémom, MS Officom stoja okolo 3300 €.

Pomoc od štátu je v takýchto prípadoch viac než vítaná. Počítačové technológie nás posúvajú bližšie k zdravej verejnosti. Dávajú nám v prvom rade potrebné informácie. Už len prístup k internetu nám tak otvoril dvere k množstvu potrebných údajov. Možno si tak nájsť úplne všetko.

 

 

Záver

V tomto stručnom prehľade sme sa snažili naznačiť aspoň niektoré podstatné fakty, ktoré sa zohľadňujú pri práci s počítačom nevidiacimi používateľmi.

V ďalšej časti článkov o špeciálnych počítačoch si začneme predstavovať jednotlivé odčítavače, ich funkcie a možnosti. Na konkrétnych príkladoch sa budeme snažiť ponúknuť ďalšie podnetné informácie, ktoré vás zaiste zaujímú.

 

Mgr. Božena Gogoľáková

Neprehliadnite: