Slovenské firmy už boli zasiahnuté platobnou neschopnosťou. „Hlavná vlna“ ich však ešte len čaká.

Tlačový servis  /  22. 06. 2009, 11:04

Niektoré krajiny západnej Európy v indexe platobnej nedisciplinovanosti vykázali na rozdiel od Slovenska po dlhom čase zlepšenie. Slovenský index sa zhoršil v porovnaní s januárom o 27,8 percent, kým celosvetový priemer zaznamenal prvý krát po roku zlepšenie. Slovensko však hlavná vlna polehotných problematických pohľadávok ešte len čaká.

Dodávateľský úver – externý finančný zdroj

Coface pravidelne uverejňuje celosvetovo index PII (Payment Incident Index), ktorý zohľadňuje úroveň platobnej nedisciplinovanosti podnikov vo viac ako 60 krajinách sveta. Mnohé firmy si nahrádzajú nedostatok externých finančných zdrojov od bánk predlžovaním reálnych splatností, čím sa financujú cez dodávateľský úver. Časť z nich sa však dostáva do reálnych problémov a platba za dodávku tovarov alebo služieb je významne ohrozená.

 

Očakávania Coface Slovakia, ktoré spoločnosť prezentovala pri poslednom zverejnení výsledkov PII, sa naplnili. Problémy s  pohľadávkami po lehote splatnosti, ktorých zaplatenie je vysoko ohrozené, sa objavujú už aj na Slovensku. V čase, keď sa západná Európa zmietala v najväčších problémoch s nezaplatenými faktúrami, sa mnohé slovenské spoločnosti, najmä tie, u ktorých tvorí export len malé percento obratu, nedostávali do druhotnej platobnej neschopnosti. Domáci odberatelia sa správali tak ako v minulosti a mnohí si potenciálny problém s pohľadávkami nepripúšťali. Už teraz sa však situácia zhoršila o takmer 30 percent. Vývoj na Slovensku bude s určitým oneskorením kopírovať vývoj v krajinách západnej Európy, no najmä Českej republiky kde situácia s platobnou disciplínou firiem vyzerala dlho nadštandardne dobre. Prvý výrazný zlom nastal v októbri 2008 a druhý v januári 2009. Na Slovensku nastal prvý výrazný zlom v marci 2009. Očakáva sa aj ďalšie zhoršovanie situácie. Dôsledkom letných mesiacov bude negatívny vývoj platobnej neschopnosti oddialený a naplno prepukne na jeseň 2009.

Do tohto obdobia zapadnú aj mnohé úsporné opatrenia firiem vrátane prepúšťania ľudí. Mnohým z nich uplynie práve na jeseň výpovedná lehota a to negatívne ovplyvní spotrebu.

 

 

Slovensko pravdepodobne v nasledujúcich mesiacoch zažije to, čo zažívali krajiny ako Španielsko a Grécko pred polrokom“, konštatuje Tomáš Jurík, generálny riaditeľ Coface Slovakia. „Zatiaľ čo západná Európa sa dostáva v oblasti platobnej disciplíny postupne z najhoršieho, vo východnej Európe sa situácia stále zhoršuje. Firmy by mali byť v oblasti starostlivosti o pohľadávky obozretnejšie ako kedykoľvek v minulosti. Urobiť dnes akýkoľvek obchod bez informácii o svojom odberateľovi môže byť pre spoločnosť likvidačné“ dodáva Jurík.

Neprehliadnite: