Windows Live Messenger oslavuje 10 rokov

Tomáš Štark  /  18. 06. 2009, 00:00

V roku 1999 Microsoft vypustil najpopulárnejšie riešenie pre IM komunikáciu. Dnes sa tento komunikačný program dostal tak ďaleko, že má 330 miliónov aktívnych používateľov každý mesiac. Prvotné meno tejto služby bolo MSN Messenger. Názov za roky prešiel menšou zmenou a tak v roku 2005 zmutoval na Windows Live Messenger (WLM).

Spomínaný rok nebol len o pridávaní a vyhadzovaní písmen z názvu. Celá služba prešla úpravou samotného protokolu, ktorý sa neustále od roku vydania upravoval a menil. Po 10 rokoch sme dospeli k najnovšej verzii Windows Live Messenger 2009, teda v poradí deviatej verzii protokolu. Z jednoduchého klienta, ktorý umožňoval písanie textových správ, sa stal mohutný komunikačný nástroj s podporou webkamery, zdieľania súborov alebo fotografií, či animovaných obrázkových správ. Napriek tomu, že v roku 2005 sa oficiálne zmenil názov z MSN Messenger na Windows Live Messenger, stále ho veľká časť používateľov s obľubou nazýva skratkou MSN.

Časom uzreli svetlo sveta aj rôzne doplnky obohacujúce túto službu a hlavne klienta. Najpopulárnejším rozšírením je Messenger Plus! Live, veľký záujem si získal aj A-Patch.

Ak s týmto programom máte zaujímavé skúsenosti, ku ktorým sa viaže nejaký príbeh, môžete ho do 28. júna poslať do Windows Live Messenger Team. Oficiálny tím potom prijaté príbehy vyhodnotí a tie najlepšie budú uverejnené na oficiálnom blogu WLM v júli.

 

Neprehliadnite: