Pripravuje sa konferencia o otvorenom softvére

Jozef Šmihuľa  /  14. 06. 2009, 00:00

Celosvetová hospodárska kríza spôsobila, okrem iného, že v oblasti IT je čoraz väčší záujem o využívanie riešení otvoreného softvéru. Zaoberajú sa ním rôzne riadiace orgány, vlády, ministerstvá, školstvá, ale aj jednotlivci.

A práve otvorenému softvéru je venované podujatie, ktoré sa uskutoční 2.-5. júla v Žiline, na fakulte riadenia a informatiky Žilinskej univerzity pod názvom „Otvorený softvér vo vede, vzdelávaní a v IT riešeniach“. Táto akcia, ktorá je určená predovšetkým pre učiteľov, študentov a žiakov, no prilákať by mohla aj širšiu verejnosť zo Slovenska i Čiech, bude zahŕňať školenia, ukážky ako aj konferenčné príspevky.

 

Predbežný program podujatia možno nájsť na stránkach podujatia, no je dostatočno bohatý na to, aby si v ňom každý našiel to svoje, napr. didaktický nástroj iTalc, Drupal, Gimp, Inkscape, Wings3D, Python, PyGame, Asterisk - Open-source VoIP, poslovenčený GNOME, Audacity, OpenSolaris, Red Hat, Fedora a mnoho ďalších zaujímavých tém.

 

Príspevky z konferencie (multimediálne prezentácie, videá, predvedenie funkcionality otvoreného softvérového systému, ukážky konfigurácie počítačov a riešení pre počítačové učebne či školské servery, domáce počítače a minisieť) budú zverejnené na DVD, ktoré dostanú účastníci konferencie za minimálnu cenu.

 

Záver tohoto neformálneho stretnutia označeného formálne ako konferencia bude patriť turistike – plánovaný je peší výlet do okolia Žiliny, čo však závisí od dohody účastníkov podujatia.

 

Viac informácií o tejto plánovanej akcii nájdete na stránke konferencie http://frcatel.fri.uniza.sk/OSS09/.

Neprehliadnite: