Nové verzie prehliadačov - Safari 4 a Firefox 3.5 Beta 99 (Preview)

Martin Tomšík  /  10. 06. 2009, 11:53

V posledom období boli aktualizované hneď dva internetové prehliadače. Spoločnosť Mozilla vydala Preview verziu pripravovaného Firefoxu 3.5, ktorú označila ako "Beta 99". Ďalšou novinkou je vydanie finálne verzie známeho internetového prehliadača Safari, nachádzajúceho sa vo verzii 4.0.

Firefox 3.5 Preview (Beta 99)

Spoločnosť Mozilla vydala akúsi ukážkovú verziu pripravovaného Firefoxu 3.5 RC 1 (Release Candidate). Keďže ide iba o ukážkovú verziu, vývojári ju označili aj tak trocha netradičným názvom. Má sa totižto jednať o "Preview" verziu, označovaná je aj ako "Beta 99".

Nová verzia prehliadača je dostupná cez automatické aktualizácie, ktoré sú ponúkané pre viac ako 800 tisíc používateľov štvrtej beta verzie prehliadača Firefox 3.5. Koniec júna by mal byť aj v znamení vydania finálnej zostavy tohto prehliadača. Prvá RC verzia prehliadača by mala byť zároveň uvoľnená o jeden až dva týždne. 

Podľa oficiálnych informácií ide už o takmer dokončený Firefox 3.5, treba už len dotiahnuť niektoré problémy s implementáciou JavaScriptu. Opravených bolo aj veľa chýb, ktoré spôsobovali nestabilitu, preto je táto verzia dostatočne funkčná pre bežné používanie. Opravená bola tiež podpora pre prehrávanie videa a audia, zjavné sú aj niektoré drobné grafické úpravy. Okrem iného, Preview verzia dosahuje stále skóre 93 / 100 v Acid3 teste kompatibility.

Dostupné sú taktiež verzie pre operačné systémy Microsoft Windows (sk, csLinux (sk, cs) a Mac OS X (sk, cs). Nechýbajú rôzne jazykové mutácie, samozrejme, dostupná je aj česká a slovenská verzia.


Safari 4 

Známy prehliadač Safari sa taktiež dočkal svojej novej verzie, hneď aj finálnej.

Hlavnými novinkami by malo byť implementovanie nového a zároveň aj rýchlejšieho JavaScript engine Nitro, zrýchlenie vyhľadávania na stránkach, taktiež prišlo aj k zmene umiestnenia tabov. Zlepšené užívateľské prostredie ako aj zmena fontov sú ďalšími vylepšeniami vo finálnej verzii. Funkcia Top Sites zasa ponúka zobrazenie najnavštevovanejších stránok pri otváraní nového tabu. 

Finálna verzia internetového prehliadača by mala byť aj rýchlejšia ako jej ostatní konkurenti, pýšiť sa môže podporou HTML 5, rôznych CSS efektov, vyhľadávaním v historií či zoomovaním stránok. Výsledok 100 / 100 v Acid3 teste je pri prehliadači z dielne Apple samozrejmosťou.

Finálnu verziu internetového prehliadača Safari 4 je možné sťahovať z download stránok spoločnosti Apple.

 

Zdroje: developer.mozilla.org a tcmagazine.com

Neprehliadnite: