Vydaná bola Opera Mobile 9.7 Beta podporujúca Opera Turbo

Martin Tomšík  /  09. 06. 2009, 09:56

Opera Software aktuálne vydala novú testovaciu beta verziu mobilnej aplikácie Opera Mobile 9.7. Tá má okrem niektorých vylepšení aj implementovanú službu Opera Turbo, ktorá umožňuje rýchle načítavanie stránok.

Opera Mobile je populárny internetový prehliadač pre smartphony. Spoločnosť Opera vydala beta verziu tejto aplikácie, ktorá je zatiaľ dostupná iba pre dotykové zariadenia s operačným systémom Windows Mobile piatej alebo šiestej verzie.

Okrem iných vylepšení je zaujímavou novinkou aj implementácia služby Opera Turbo, ktorá umožňuje rýchlejšie načítavanie stránok pri pomalšom pripojení k internetu. Podobne ako v aplikácií Opera Mini, služba Turbo funguje na princípe načítavania stránok cez proxy servery Opery. Služba komprimuje obrázky do nižšej kvality a umožňuje tak oveľa rýchlejšie načítavanie webových stránok.

Ďalšou novinkou je aj pridanie podpory renderovacieho enginu Presto 2.2, ktorý umožňuje s využitím proxy serverov Opery rýchlejšie načítavanie stránok aj na menej výkonných smartphonoch.

Okrem týchto dvoch zásadných noviniek bolo vylepšené aj zadávanie textu, aktualizované boli niektoré doplnkové služby, zlepšené bolo sťahovanie ako aj zobrazovanie stránok. Upravená bola aj podpora pre Flash, zlepšená bola podpora widgetov.

Prvú beta verziu aplikácie Opera Mobile 9.7 môžete sťahovať z download stránky spoločnosti Opera Software. 

Vývojármi bola nová skúšobná verzia Opery Mobile demonštrovaná už dávnejšie, pozrieť si môžete nasledujúce video, v ktorom je porovnanie s ostatnými prehliadačmi.

 

 


Zdroje: tcmagazine.com a opera.com/mobile

Neprehliadnite: