IBM sa spoločne s lekárskymi výskumníkmi snaží nájsť lieky na chrípku

Tlačový servis  /  08. 06. 2009, 00:00

IBM a Lekárska fakulta Univerzity v Texase (University of Texas Medical Branch, UTMB) odštartovali projekt využitia virtuálneho superpočítača IBM World Community Grid na výskum potenciálnych liekov na rezistentné kmene chrípkového vírusu a nové kmene ako H1N1. Vďaka virtuálnemu výskumu by malo byť možné začať laboratórne testy už za necelý mesiac.

Vedci University of Texas Medical Branch budú využívať World Community Grid na identifikáciu chemických zlúčenín, ktoré by s vysokou pravdepodobnosťou mohli zastaviť šírenie chrípkových vírusov a takto identifikované látky potom začnú testovať v laboratórnych podmienkach. Projekt, na ktorom by výpočtové práce za normálnych okolností zabrali tisícky rokov počítačového času, môže byť vďaka sieti World Community Grid dokončený v priebehu mesiacov. Až 10 % potenciálnych liekov identifikovaných výpočtami virtuálneho superpočítača World Community Grid s veľkou pravdepodobnosťou vykáže v laboratóriu antivirálnu účinnosť a postúpi do ďalšieho testovania.

 

Podľa vedcov by hľadanie potenciálnych liekov bez prístupu k obrovskému výkonu virtuálneho superpočítača World Community Grid trvalo neúnosne dlho a vyžadovalo by obrovské množstvo času a laboratórneho testovania. Vedci dúfajú, že sa im v priebehu niekoľkých mesiacov a rokov podarí nájsť vhodné látky pre klinické testy. Výskumníci Univerzity v Texase v súčasnej dobe využívajú výkon siete World Community Grid na výskumné projekty zaoberajúce sa horúčkou dengue a západonílskou horúčkou.

 

Spoločný projekt Influenza Antiviral Drug Search využíva výpočtový výkon viac než milióna registrovaných zariadení a stoviek tisícov jednotlivcov, ktorí venujú nevyužitý čas svojich počítačov na humanitárny a lekársky výskum.

 

Rôzne kmene chrípky si ročne vyžiadajú životy stoviek tisíc ľudí po celom svete. Súčasná epidémia vírusu H1N1 pripomína, ako rýchlo chrípka mutuje a ako ľahko sa objavujú nové kmene vírusu.

 

V sieti World Community Grid prebehnú virtuálne chemické experimenty, ktorých cieľom je určiť, ktoré z miliónov malých molekúl sa môžu viazať na vírus chrípky a zabrániť jeho šíreniu. Počítačovú predpoveď sa dá potom otestovať v laboratórnych a klinických podmienkach, čo sú ďalšie fáze vývoja liekov pred uvedením na trh. Všetky výsledky budú okamžite sprístupňované ďalším vedcom zaoberajúcim sa výskumom chrípky.

 

Jednotlivci, ktorí chcú tomuto projektu venovať nevyužitý čas svojich počítačov, sa môžu jednoducho v priebehu pár minút zaregistrovať na webe www.worldcommunitygrid.org a nainštalovať si do počítača bezplatný, bezpečný program, ktorý ich nebude nijako rušiť pri práci.

 

Projekt World Community Grid je najväčšia existujúca verejná humanitárna sieť, ktorá má cez 430 000 členov a ponúka prepojenie viac než 1,2 milióna počítačov.

Neprehliadnite: