Ako na PDA s Windows Mobile IV

Marek Molnár  /  22. 06. 2009, 10:28

Dnes sa budeme venovať aplikáciám, ktoré sa nedali zaradiť ani do jednej z predchádzajúcich skupín. Pozornému čitateľovi zrejme neunikne, že tentokrát to mali byť aplikácie určené pre Web, ale o nich si povieme nabudúce.

Fake call

Potrebujete sa uliať z porady alebo skrátiť nepríjemné stretnutie? Potom je táto malá aplikácia určená pre Vás. Program dokáže simulovať prichádzajúci hovor. Autor sa neuspokojil len so zazvonením. Telefón v prípade použitia presne simuluje volanie so zobrazením vybraného volajúceho a pod.

 

Dokážete nastaviť, kedy má maskovaný telefonát prebehnúť, poprípade v akých intervaloch sa opakovať. Potom závisí všetko už len na Vašom hereckom podaní.

Stránka: trinketsoftware.com

 

Currency Converter

Názov prezrádza, že ide o konvertovací program, z rozšírenej rodiny prevodníkov peňažnej meny. Aplikácia je malá a hlavne rýchla na obsluhu. Jej najlepšou výhodou je, že zobrazuje naraz tri meny. Program počíta v reálnom čase a teda nie je nutné potvrdzovanie. V praxi to znamená, že ako vypĺňame ľubovoľnú položku, tak sa nám v ďalších dvoch zobrazuje výsledná hodnota.

Ako náhle začneme vyplňovať ďalšiu menu, prispôsobujú sa ostatné položky. Z hľadiska užívateľa je toto zrejme najrýchlejšie a zároveň najkomfortnejšie riešenie, za ktoré si autor Vicott Wong zasluhuje pochvalu.


Horšie to bohužiaľ je so správnosťou kurzových cien. Týmto neduhom však trpia takmer všetky podobné programy, keďže aktualizujú svoje kurzové prepočty v zahraničných bankách, kde je kurz trochu odlišný. 

V prípade curent convertera je pomoc jednoduchá. Stačí trochu prepočítať hodnoty v XML súbore.  Stiahnite si tento XML súbor,  ktorý zabezpečí správny prepočet koruny a eura.  (Musíte dať cez pravé tlačítko myši kontextový dialóg a uložiť ako...).  Potom ho nahrajte už len do adresára programu.

download: freewareppc.com
 

LingvSoft

Rôznych druhov slovníkov a prekladačov jazyka je na trhu niekoľko. Od obyčajných prevodníkov slov, cez sofistikovanejšie systémy. Jedným z vydarených je aj Lingvosoft, ktorý dokáže zvládnuť až 43 jazykov.

Autori sa v nápovede nezabudli pochváliť, že ich  program získal ocenenie v prestížnej Best software awards v roku 2005. Čím  zároveň naznačujú aj to, že ich program má za sebou nejaký ten rok vývoja.

Oproti klasickým slovníkom má LingvSoft jednu nezanedbateľnú výhodu a tou je, že cudzojazyčné slová a frázy Vám povie. Hlas je pomerne robotický a kostrbatý, ale je mu rozumieť.

Program nie je koncipovaný ako hovoriaci prekladač a také ambície ani nemá. Skôr ide o pomôcku pri učení jazyka, aby sme v prípade záujmu počuli to čo chceme preložiť.

 



V programe existujú dva spôsoby práce. Main mode, ktorý je klasickým kontextovým dialógom. V ňom sa pri vypĺňaní písmen v textboxe  prispôsobujú výrazy, ktoré im vyhovujú v databáze. Toto sa deje v poradí ako vypĺňame textové pole. Odozva je prakticky okamžitá.

Druhým a zároveň pomalším spôsobom je hľadanie, kde už program prehľadáva celú databázu. Výsledky vyhľadávania sú v skutku trefné.

Napríklad na dotaz Ako sa dostanem? sú výsledkom frázy:

  •  Ako sa dostanem k svojej batožine,
  •  Ako sa dostanem do...
  •  Ako sa dostanem k hotelu.


Download: www.lingvosoft.com/Software-for-Pocket-PC/



Pocket Axe Guitar

Autor toho to programu je zrejme veľký fanúšik gitár.  Vytvoril aplikáciu, ktorá simuluje tento nástroj a treba povedať, že v rámci možností aj verne.

 

 

Po spustení sa nám zobrazia  na displeji pražce gitary a nám ostáva len ťuknúť do struny, prípadne aj zahrať celý akord. Nemusíme si však ohýbať prsty, stačí prejsť po všetkých strunách na príslušnom mieste. Pri troche cviku sa dá zahrať aj nejaká jednoduchšia skladba.

Download: pocketaxe.com
 

Sonar CE

Aplikácia Vám po správnej kalibrácii dokáže určiť a zobraziť pomocou grafu, či sa nachádza niečo v okruhu 0-7 metrov. Využíva pri tom reproduktor a mikrofón telefónu. Funguje na rovnakom princípe ako klasický sonar.

 

Vydáva krátke tikajúce zvuky rôznych frekvencií. Výsledné grafy sú menej presné a ich výpovedná hodnota je skôr informatívna.

 

Ak však chcete otestovať svoj sluch spustite si sound test. V ňom bude postupne vysielaný signál od 1-20 KHz. Zistíte, nakoľko počujete vysoké frekvencie. Skutočne citlivé uši počujú aj 20 KHz.


Download: www.freewarepocketpc.net/ppc-tag-sonar.html



Mosquito attack

V tomto prípade nejde o aplikáciu ako takú, nadalo mi však nespomenúť a nedať zároveň download. Názov napovedá, že ide o odplašovač hmyzu. Zistilo sa, že samce lákajú samičky (iba tie sajú krv) s pomocou vysokofrekvenčného tónu. Zároveň ich dokážu odohnať iným tónom.

U nás je v predaji niekoľko zariadení, ktoré vydávajú tento tón. Napriek tomu, že cena súčiastok je prakticky halierová, sú tieto zariadenia pomerne drahé.

Lacnejšou alternatívou je použitie vášho mobilu. Musí však byť schopný prehrať wav súbory a zároveň musí mať vhodný reproduktor. Keďže PDA  wav prehrajú a pripojiť kvalitné slúchadlá nie je problém, máme odpudzovač na komáre prakticky zadarmo.

Download 15 KHz

Download 17,5 KHz

Download 20 KHz

Sťahovanie  sa nemusí podariť jednoduchým kliknutím. Odporúčame vyvolať cez pravé tlačítko myši kontextový dialóg a dať uložiť ako.

Treba poctivo podotknúť, že komárov je viac ako 3000 druhov. Tieto tóny ich neodplašia všetky. Ak sa napriek použitiu zvuku hmyzu nezbavíte, skúste nájsť na internete iný súbor. Hľadajte napr. reťazec "mosquito attack"

 

Sunnysoft Backup Manager

Každý vlastník PDA sa chtiac-nechtiac dostane po čase do situácie, keď je nútený vykonať extermináciu systému vo forme Hard resetu. Či už mu zariadenie prestane spoľahlivo reagovať z neznámeho dôvodu alebo nahral aplikáciu, ktorej obsah prístroj jednoducho nestrávil. Takáto očista je raz za čas nevyhnutná, podobne ako pri desktopovej verzii systému.

 


Opätovná inštalácia všetkých aplikácií je v každom ohľade náročná. Nehovoriac už o uložených dátach, schôdzkach, úlohách a podobne.
Na uľahčenie tohoto problému sa sústredila firma Sunysoft. Poľahky si môžeme vytvoriť zálohu vybraných častí v Romke, alebo aj prídavnej SD karte.

Cena poslednej verzie je iba 299 Kč. Rýchlosť a bezstarostnosť, ktorú prináša oceníte hlavne, ak ste celú tortúru inštalácie absolvovali už niekoľko krát.

Download: www.sunnysoft.cz/software.php

 


Sun'n'Moon

Malá utilita, ktorá Vám v home okne ukáže, kedy vychádza a zapadá slnko, mesiac a zároveň aj jeho fázu. Stačí nastaviť zemepisné parametre. 

Pre Bratislavu platí:

  • Latitude 45° 2 N
  • Longitude 17° 8 E

Vedieť vopred, kedy prichádza tma, môže byť užitočná informácia.

 


Download: pda.jasnapaka.com/sunmoon/

 

Cryptex

V dnešnej dobe plnej hesiel a pinov je program na uchovávanie hesiel jednoducho nutnosťou. Mnoho užívateľov heslovaných služieb, ako internet banking a podobne, používa jedno a to isté heslo všade. Dôrazne odrádzame od tohoto postupu. Nemusí sa to vyplatiť.

Oveľa účinnejšie je použitie minimálne sedem znakových hesiel, ktoré musia obsahovať veľké a malé písmená a obsahujú aj číslice.

 

Nie je dobré používať heslá typu password, nemam_heslo a podobne. To sú prvé, ktoré použijú lámači hesiel pomocou wordlistov.

Ako teda na to? Veď služieb, kde treba zadávať heslo je veľa a zapamätať si ich všetky nie je jednoduché. Pomôckou môže byť Password Manager Cryptex. Stačí si pamätať jedno heslo a máte všetky zakryptované dáta k dispozícii.

Cryptex umožňuje zapisovať názov, login, heslo, web adresu a ľubovolnú poznámku. Zároveň je možné vytvárať skupiny, napríklad: FTP, Internet Banking, PIN a podobne

Aplikácií podobného druhu je veľké množstvo. Cryptex nás oslovil svojou jednoduchosťou UI a rýchlosťou.

Download: pocket-cryptex.en.softonic.com/pocketpc

 

V piatom dieli si povieme o aplikáciách určených pre prácu s webom.

 

d3agl3

Neprehliadnite: