Dell Latitude 2100: Detská zábavka

Karol Štofira  /  25. 05. 2009, 09:30

Značka Dell sa vydala na trh s notbookmi zameranými k používaniu pri vzdelávaní najmenších. Avšak vyskytla sa otázka, či uspeje.

Spoločnosť sa plánuje uchádzať o vzdelávací trh agresívnejšie s novými notebookmi Dell Latitude 2100. Podľa hovorcu spoločnosti je Latitude švajčiarskym armádnym nožom notebookov. Keďže trh sa stále ešte len vyvíja, tieto multifarebné, pre deti veľmi zaujímavé modely s označením 2100 sú posledným pokusom oslovenia mladej generácie. Tieto notebooky sú vytvorené pre deti od materskej školy po žiakov základných škôl.

Notebooky prichádzajú v rôznych cukríkových farbách a sú pogumované. Zadná časť notebooku, kde sa nachádza batéria má plastový pás na personalizáciu stroja. Aj keď sa síce obal skôr podobá na loptu na hranie, určite nemôžete prísť a kopať si ho na ihrisku. Takže tu sa vyskytuje otázka, do akej miery je počítač odolný voči detskému zaobchádzaniu, aj keď na prvý pohľad pôsobí silno, odolne a robustne.

Dell Latitude 2100

Ak sa budú mať niekedy používať notebooky aj pri vyučovaní, učiteľ musí mať istotu, že deti sa sústredia a udržiavajú si koncentráciu v triede. Je predpokladom, že ak bude mať dieťa pred sebou plne funkčný notebook s pripojením na internet, môže to spôsobovať problémy. Dell sa u tohto modelu pokúsil odstrániť tento problém umiestnením svetla uprostred vrchu konštrukcie. Toto svetlo slúži ako indikátor pripojenia na internet. Ak sa študent pripojí na sieť vtedy, kedy by nemal, rozsvieti sa svetlo. Momentálne je to iba základné svetlo, avšak Dell uvažuje o špecifickom farebnom rozlíšení pre pomoc indikácie, čo dieťa momentálne na notebooku robí.

Deti majú taktiež vo zvyku robiť neporiadok. Ich displeje môžete však kľudne podľa návodu a pokynov kľudne vyčistiť (aj keď určite nie mokrou špongiou). Varianta antimikrobiálnej klávesnice pomáha predchádzať šíreniu choroboplodných zárodkov.

Pod detským exteriérom sa však skrýva typický netbook. Základný model obsahuje Intel 1.6-GHz Atom N270 CPU, 512MB RAM a 16GB pevný disk. Na výber je Windows Vista Home Basic, Windows XP alebo Ubuntu Linux.V ponuke je aj webová kamera a bluetooth.

Netbook váži 1,3 kg a má rozmery 26,4 x 18,5 x 14,5 cm. A ak nechcete, aby vaše deti nosili svoje notebooky hore-dole a nebodaj ich niekde stratili, Dell navrhol riešenie pre školy - vozík na prepravu a uskladnenie 24 netbookov. Je automaticky pripojený na nabíjanie a prepojenie slotov. Dell do vozíka takisto zabudoval router a switch. Začiatočná cena vozíka je „iba" $3900 dolárov.

Vozík na Latitude 2100

Dell predáva nové Latitude modely individuálne od $369 dolárov s Ubuntu Linux, s pevným diskom s veľkosťou 16GB a s trojčlánkovou batériou.

Notebooky orientované na najmladších zákazníkov síce znejú na papieri dobre, avšak sa pýtam, či by mi moji rodičia v takom mladom veku kúpili notebook, aj keď je tu veľká pravdepodobnosť, že ako dieťa by som ho najskôr rozbil alebo ešte lepšie stratil už v prvých dňoch jeho používania. Môj názor je ten, že spoločnosť jednoducho na týchto pekných detských cukríkových notebookoch veľa zarobiť nemôže. Manažment Dell-u to však možno vidí inak.

Zdroj: http://www.pcworld.com

Autor: Karol "k8jo" Štofira
 

Neprehliadnite: