Prestane fungovať GPS?

Marek Molnár  /  21. 05. 2009, 17:14

Z celkového počtu 31 GPS satelitov, až 13 kusov prekročilo dobu svojej životnosti o cca 4 roky.

Princíp GPS je vo svojej podstate jednoduchý. Ak poznáme umiestnenie minimálne troch bodov v priestore, sme schopný určiť svoju polohu. Tým, že družice  posielajú nonstop údaje o svojej polohe a presný čas kedy v nej sú, stačia nám trochu presnejšie hodiny a výkonnejšia kalkulačka.

Prax je samozrejme trochu zložitejšia, čoho dôkazom sú aj veľké nepresnosti, ktoré systém vykazoval pri prvom nasadzovaní a testovaní. Vysvitlo, že rátať treba  aj s teóriou relativity, ktorej vzťahy bolo potrebné dobudovať do výpočtov.

Na pokrytie celej planéty je potrebných minimálne 24 družíc, pričom momentálne ich je na obežnej dráhe 31.  Z nich 13 je však už za hranicou predpokladanej životnosti a ich výmena sa chystá v ďalších troch rokoch. Čert však nikdy nespí a v prípade porúch na niekoľkých z nich, by sa miestami mohla služba úplne zastaviť, alebo v lepšom prípade zhoršiť presnosť.

Toto samozrejme kompetentní nepripúšťajú ako možnosť, ale na druhej strane sú družice  komplikované zariadenia pracujúce v nepriaznivom prostredí a 4 roky je na prekročenie životnosti naozaj dosť.

Krajiny EU majú pochopiteľnú snahu na vytvorenie vlastného navigačného systému.  Projekt Galileo, ktorý má konkurovať americkému GPS, však začne fungovať najskôr v roku 2013.

Keď nám teda  GPS  náhodou na dlhšiu dobu stratí signál, nemusíme automaticky hľadať chybu v našom zariadení. Možno len vypovedala službu ďalšia unavená družica.

D3agl3

Neprehliadnite: