Notebook na články NiMH AA

Marek Molnár  /  18. 05. 2009, 08:07

Firma Nortech je známa svojou lacnou edíciou notebookov Gecko, ktoré sú určené predovšetkým do rozvojových krajín. Najnovší model EduBook je určený na miesta, kde nie je ani elektrifikácia. Funguje totiž na klasické baterky.

Pomocou ôsmych kusov bateriek (akumulátorov) vydrží notebook v chode 4-6 hodín, v závislosti na ich kapacite. Ak sa vybijú a nemáme možnosť ich nabitia, poslúžia aj baterky, ktoré kúpite v každom stánku. Týmto samozrejme chýba dostatočná kapacita, takže ide skôr o núdzové riešenie. V každom prípade nie je po expirácii baterky nutné, komplikovane hľadať potrebnú náhradu.

Ďalšou zaujímavosťou je, že srdcom zariadenia nie je napr, Intel Atom s chipsetom 945G/GSE, ale tzv. SoC (System on Chip), ktorý vyvinula firma vo svojej réžii.


Presný názov je Xcore86, a obsahuje 1GHz procesor, pamäť (256/512/1024 MB DDR2), audio/video podsystém a sieťové riadenie. Z tejto koncepcie vyplýva, že pamäť sa nedá rozšíriť. O novom riešení ešte nie sú presnejšie dáta známe. Podľa dostupných zdrojov  nepotrebuje procesor aktívne chladenie a video chip je zrejme produktom XGI z radu Volari. Spotreba jadra by mala byť 1,2W.

Pre externé zariadenia má notebook 3 porty USB a zabudovaná bude aj čítačka kariet SD/SDHC. Displej bude dodávaný s uhlopriečkou 8,9 palcov. Samozrejmosťou je konektor RJ-45 pre pripojenie siete, ale nebude chýbať ani WiFi.

 



Cena by sa mala pohybovať okolo 147 eur (200 dolárov).
Uvedenie na trh sa predpokladá v júli tohoto roka.
 

d3agl3

Neprehliadnite: