Mesto Parma a spoločnosť IBM spolupracujú na rozvoji „Inteligentnejšieho mesta“

Tlačový servis  /  15. 05. 2009, 00:00

Mesto Parma so spoločnosťou IBM (NYSE:IBM) zakladajú strategickú iniciatívu, ktorej cieľom je vytvorenie inteligentného mesta – tzv. Smarter City. Konzultanti IBM sa budú podieľať v rámci Komisie pre inováciu (Innovation Board) na identifikácii a návrhu nového modelu mesta s udržateľným rozvojom prostredníctvom vytvorenia rôznych digitálnych riešení.

Parma je moderné mesto, ktoré má približne 200 000 obyvateľov. Je známe svojou kultúrou, umením ako aj gastronómiou. Samospráva mesta plánuje také inovácie, ktoré poskytnú doterajšej infraštruktúre novú „inteligenciu“ so zameraním na optimalizáciu zdrojov, zníženie dopravného zaťaženia, zlepšenie služieb poskytovaných obyvateľom a firmám, vďaka čomu bude mesto inteligentnejšie a efektívnejšie.

 

Stratégia mesta Parma sa zhoduje s víziou IBM o inteligentnej planéte, čiže o inteligentnejších systémoch, procesoch a infraštruktúre sveta, vďaka ktorým vie zabezpečiť vyššiu kvalitu života pre ľudí žijúcich a pracujúcich v inteligentnom meste. To si však vyžaduje systematický a otvorený prístup s novou inteligenciou prostredníctvom inovatívnych riešení vytvorených samostatne spoločnosťou IBM alebo v spolupráci s mestom Parma.

 

Táto strategická iniciatíva, na ktorej sme sa dohodli so spoločnosťou IBM, nám umožňuje vytvoriť Komisiu pre inováciu,“ uviedol Pietro Vignali, starosta mesta Parma. „Komisia má za úlohu nájsť inovatívne riešenia služieb pre občanov založených na využití nových technológií: od infomobility po bezpečnosť a sociálne služby. Sme prvým mestom v Taliansku, ktoré sa zapája do tejto iniciatívy s IBM, vďaka čomu sa Parma dostáva do skupiny najinovatívnejších európskych hlavných miest, akými sú aj Štokholm a Londýn.“

 

V iných krajinách IBM spolupracuje s mnohými ďalšími samosprávnymi orgánmi na vybudovaní inteligentnejších systémov. Mestá ako Singapur, Brisbane a Štokholm pracujú na znižovaní dopravného zaťaženia ako aj znečisťovania ovzdušia prostredníctvom inteligentných dopravných riešení.

 

Spoločnosť IBM vytvára a implementuje na Malte nový systém inteligentných verejných sietí, ktorý umožní efektívnejšie hospodárenie s energiou aj vodou a úplne transformuje vzťah medzi maltskými spotrebiteľmi a poskytovateľmi verejných služieb.

 

Tieto i mnohé ďalšie riešenia majú v súčasnosti reálny dopad – sú prvým krokom k vytvoreniu skutočne inteligentného mesta.

 

Pre budúcnosť je životne dôležité, aby sme naše mestá transformovali do prístupných, dynamických a prosperujúcich komunít,“ uviedol Luciano Martucci, generálny riaditeľ IBM Italy. „V mestách ako Parma môže technológia vytvoriť inteligentnejšie lokálne systémy a infraštruktúru a poskytnúť výhody priamo súvisiace so zlepšovaním kvality života pre všetkých obyvateľov miest a to efektívnym spôsobom aj z hľadiska vynaložených nákladov.“

 

Počiatočné projekty v Parme zahŕňajú virtuálne terminály na niekoľkých miestach v meste. Obyvatelia budú môcť interaktívne komunikovať so samosprávou mesta tak, ako keby bol pred nimi úradník magistrátu s možnosťou doručovania a prijímania dokumentov a šekov, vypĺňania a podpisovania formulárov a získavania podpory.

 

Parma je jedným zo šiestich talianskych miest, ktoré sa dohodli na spoločnom protokole týkajúcom sa IT inovácií a je prvým mestom, ktoré spúšťa tento projekt.

Neprehliadnite: