Zeus "odpálil" 100 000 počítačov

Marek Molnár  /  12. 05. 2009, 09:25

Autori botnetu, ktorý vytvára bot Zeus/Zbot, potlačili pomyselný červený gombík a zrušili operačný systém na napadnutých počítačoch.

Vírus mal ako primárnu úlohu odchytávanie citlivých údajov, ako sú čísla kreditiek, prihlasovacie údaje do internet bankingu a podobne. Vírus zmutoval do mnohých foriem, preto nebolo jednoduché odhaliť a odstrániť jeho infiltráciu.

Dôvodov, prečo odrazu všetky napadnuté počítače prestali fungovať, môže byť viac. Bezpečnostný experti vedú v tomto smere spor.

Podľa niektorých to je logický krok, ak  ste v zbere dát úspešný a chcete tieto informácie zneužiť. Udržíte tak na nejakú dobu užívateľov od spojenia a máte viac času na svoje aktivity. Ostatní tvrdia, že by mohlo ísť o akciu konkurenčnej skupiny alebo dokonca o náhodu.

Konkrétnejšie informácie nájdete na tomto blogu, kde sa úvadza, že Bot zošrotuje registry a preto pokusy o naštartovanie systému končia modrou obrazovkou smrti.

Podľa množstva teórií je jasné, že o skutočných dôvodoch nemá nikto predstavu a pravdu vie zrejme len samotný autor, resp. ten kto botnet ovládal.

Faktom ostáva, že pripojenie do siete bez kombinácie aktualizovaného antivírového programu a firewallu je riziko, ktoré musí každý zvážiť sám. Pokiaľ bude dosť ľahkovážnych užívateľov (a to zrejme bude), tak budú existovať aj pokusy na získanie a zneužitie dát.  

  

Zdroj:

voices.washingtonpost.com

www.technet.hu

 

d3agl3

Neprehliadnite: