Ako na PDA s Windows Mobile III

Marek Molnár  /  12. 05. 2009, 09:17

PDA má okrem iných funkcií aj tú prednosť, že môže plne nahradiť rôzne prenosné multimediálne zariadenia. Aby to však bolo naozaj tak, potrebujeme správne aplikácie na prehrávanie multimediálneho obsahu. Dnes preto pokračujeme v zoznámení sa s takýmito aplikáciami.

Pocket Music 

Ak nám nevadí, že program nie je zdarma, dostávame v Pocket Music prostredie, ktoré je vo všetkých ohľadoch vyhovuje bežnému posluchu muziky. Za vývojom programu stojí firma PocketMind.

Inštalácia sa realizuje na počítači pripojenom k PDA a trvá necelých 30 sekúnd. Po samotnom spustení programu na PDA si vypýta program aktivačný kľúč.

 


Užívateľský interfejs programu je naozaj prepracovaný a je možné rozdeliť ho na tri druhy:

  1. Okno samotného programu , ktoré  obsahuje iba niekoľko tlačidiel. Tieto sa dajú pohodlne ovládať prstom. (Start/Stop, Vpred, Vzad, Xbass, EQ, Náhodné prehrávanie). Máme zároveň zobrazené informácie o skladbe a čase, kde sa v nej nachádzame.
  2. Ovládacia lišta v Today okne. Vynikajúcou vychytávkou je štýlová tenká ovládacia lišta v hlavnom okne. Tá sa z pochopiteľných príčin dá ovládať len stylusom. Všetky ostatné aplikácie a zobrazenia však máme zároveň k dispozícii. 
  3. Playlist. V prípade, že si otvoríme play list máme okrem samotného zoznamu skladieb možnosť ich ovládania. Spustenie je možné dvojklikom na požadovanú skladbu alebo použitím malých tlačidiel v spodnom rohu zobrazenia.

Program podporuje formáty: MP3, MP2, MP1, M3U, PLS, ASX, OGG Vorbis a WMA

 

 

Od verzie 5.0 je možné počúvať hudbu aj cez Bluetooth, zároveň podporuje profil A2DP (ovládanie povelov pomocou externého zariadenia). Užívateľ má  možnosť využiť počúvanie internetových vysielaní pomocou  Windows Network, Shoutcast alebo Icecast streaming.

Možnosti nastavenia sú klasické. Priorita prehrávania, fade pri prechode zo skladby na skladbu. Samozrejmosťou je aj ekvalizér.

 

MortPlayer

V prípade, že hľadáte plnohodnotnú, ale bezplatnú alternatívu je tento prehrávač určený práve pre Vás. Umožňuje niekoľko zobrazení a prehráva väčšinu štandardných audio formátov. 

Pri minimalizácii nemáme možnosť ovládania, ak samozrejme nemáme priradené niektoré hardvérové tlačidlo alebo ho neovládame pomocou WiFi slúchadielprofilom A2DP.

Playlist je vymyslený pomerne komplexne, čoho nevyhnutnou daňou je trochu komplikovanejšie ovládanie. Máte však k dispozícii obľúbené položky a prechod z jedného playlistu na druhý je otázkou jediného dotyku.

Za zmienku stojí aj to, že okrem ekvalizéru ponúka úpravu zvuku pomocou efektov:

  • Reveb,
  • Echo, Surround,
  • 3d chorus
  • Bass boost.

 

 

Správne nastavenie spolu s ekvalizérom môže výrazne zlepšiť celkový dojem z počúvania hudby. Ďalšími užitočnými funkciami sú Alarm a Sleep režim. Vývojári nezabudli ani na podporu profilov A2DP a AVRCP pre Bluetooth. Ak sa Vám nepáči vizáž programu, nezúfajte, MortPlayer je plne skinovateľný.

Download: www.pda.sk

 

CorePlayer

Požiadavky na video player sú v podstate jednoduché. Musí prehrávať všetky bežné formáty. Zároveň by mal mať jednoduché ovládanie, ale na druhej strane by mal ponúknuť v prípade potreby aj rozšírené možnosti. Všetky tieto atribúty do bodky spĺňa Core player.

Na spustenie videa stačí kliknúť na súbor, ktorý chceme prezerať. Pri inštalácii sa nastavila asociácia na prehrávač. Dotykom na plochu displeja sa spustí Full screen mód.



Bohužiaľ program nezvláda titulky typu .sub alebo .txt.  Výrobca sľubuje v tomto smere zmenu. Na druhej strane, pozeranie filmu na malej obrazovke PDA s titulkami naozaj neodporúčame. Chce to skutočne dobré oči.

Program umožňuje nastaviť orientáciu vo Full screen móde. V nastavení videa si môžeme zvoliť DirectDraw, Raw FrameBuffer, GDI, poprípade môžeme zvoliť Null video, ak chceme počúvať len zvukový stopu. Rýchlosť prehrávania sa dá nastaviť medzi 10%-200%. Nastavenia sú prispôsobené rôznym rozmerom displejov.

Dôkazom toho sú aj možnosti zoomu, ktoré sú:

  • Fit Best
  • Fill Screen
  • Strech to screen
  • Fit+10%
  • Fit+20%
  • Fit+30%
  • 50%
  • 100%
  • 150%
  • 200%

Okrem toho máte k dispozícii veľa podrobných nastavení. S nimi si môžeme prehrávač prispôsobiť svojmu zariadeniu. Hoci nám vo všetkých smeroch program vyhovuje, možno hľadáte nejakú bezplatnú alternatívu.

Potom môžete skúsiť napr:

ActiveSky Media Player 2.0

Pocket DivX Player 0.8

Pocket Video Player 2.0

 

 

PocketX PDF

Okrem iných programov  je dobré mať na svojom PDA aj aplikáciu na prezeranie súborov typu PDF. K dispozícii ich je hneď  niekoľko. Nám sa osvedčil PocketX.

Behom niekoľkých sekúnd po kliknutí na vyhliadnutý súbor sa otvorí prehliadač (ak máme v nastavenia zaškrtnuté políčko Associate PDF-files with PocketXpdf).

 

 

Nastavenia sú chudobné, ale od tohto typu programu sa veľa v tomto smere ani neočakáva. Môžeme si zapnúť Antialiasing, čiže viacnásobné vykresľovanie dokumentu, pernamentne skrývať Scrollbar, priradiť hardvérové tlačítko a to je tak všetko. V samotnom okne programu sa nachádzajú prvky pre prechod medzi stránkami a zoomovanie.

Dovnload: pocketxpdf.sourceforge.net


Haalireader

Ak používame svoje PDA aj na čítanie elektronických kníh, potrebujeme softvér na ich spracovanie. Tento musí byť schopný spracovať kódovanie s diakritikou. Nezaškodí aj funkcia pomocou ktorej sa otvorí každá čítaná kniha na mieste, kde sme prestali čítať.

Hoci sa môže zdať, že čítanie na malom  PDA je prakticky nemožné, môžeme po prečítaní niekoľkých románov potvrdiť, že ide o vynikajúci spôsob zábavy pred spaním. Hlavne v prípade, že žiadaný titul je v tlačenej podobe beznádejne vypredaný.

V nastaveniach programu sa dá nastaviť pozadie, font, ako aj farba a veľkosť písma. Môžeme si tak prispôsobiť čítaný text svojim predstavám.

Dvojklik na plochu textu nám zapne Full screen režim, a tak môžeme využiť celú plochu displeja na čítanie. Odporúčame ešte otočenie zobrazenia o 90 stupňov, aby sa na obrazovku zmestil podľa možností čo najväčší text.

Čítanie pomocou čítačky kníh, ktorá prispôsobuje strany, je bezpochyby pohodlnejšie, ako pomocou Wordu. Na prípadné prispôsobenie formátu v PC existuje množstvo aplikácií, ktoré konverziu na e-book zvládnu.

Preto v tejto chvíli musíme urobiť výnimku a spomenúť aj program, ktorý nie je primárne určený pre použitie na PDA.

Konkrétne ide o Tom's reader, ktorý dokáže prekonvertovať rôzne formáty do typu PDB. Program graficky napodobňuje knihu. Stačí súbor s koncovkou doc otvoriť a uložiť ako PDB.

 

  

Zo skúsenosti sa dá povedať, že prevod nie je vždy 100 percentný a niekedy nezvládne formátovanie. V takom prípade pomôže najprv uloženie do rtf súboru priamo z Wordu. Následná konverzia je potom už bez problémová.

Download čítačky na PDA: haali.cs.msu.ru/pocketpc/

Download konvertora na PC: soft.softoogle.com/ap/p2794.shtml
 

Resco Picture Viewer

Ide o ideálneho pomocníka na prezeranie a úpravu  obrázkov poprípade fotiek a to v hneď niekoľkých smeroch. V porovnaní so vstavaným prehliadačom je nepomerne rýchlejší. Fotky vykresľuje  podstatne skôr a niektoré väčšie pohyblivé "gify" zobrazuje bez trhania, ktoré je patrné v implicitnom prehliadači vo Windows mobile.

 

 

Na úvodnej strane, ktorá mimochodom vyzerá naozaj pekne, si môžeme vybrať v ponúkaných kartách:

  • Open Album
  • Browse Folder
  • Browse CF Card
  • Last opened
  • Options
  • Help

Samotné prechádzanie medzi fotkami je umožnené v niekoľkých zobrazeniach.

  1. Full screen. môžeme prechádzať z fotky na fotku.
  2. Screen + náhľady. V hornom riadku máme vo frame okne náhľady a vždy vidíme jeden rad z nich. Posuvníkom sa nastavíme na požadovaný obrázok a ten sa nám objaví vo zvyšku zobrazenia.
  3. Iba Náhľady. Kliknutím na zmenšeninu môžeme vidieť vybraný obrázok v režime Full screen.


Program umožňuje aj jednoduchú editáciu vo forme nastavenia saturácie, kontrastu, jasu a farebnej škály. Do obrázkov sa dá zároveň kresliť, či vkladať text. Oceníme to v prípade,  keď chceme poslať obrázok v MMS a upriamiť pozornosť prijímateľa na jej časť.

 

 

Možnosti nastavení sú bohaté a umožňujú prispôsobenie užívateľovi.

 

 

Nabudúce si povieme o nemenej zaujímavej oblasti programov, konkrétne o aplikáciách orientovaných na prezeranie a prácu s webom.

 

d3agl3

Neprehliadnite: