Optický disk pojme až 500GB

Martin Šajna  /  30. 04. 2009, 13:39

V General Electric predstavili disk s kapacitou 500 gigabytov, čo je porovnateľné s viac než 100 DVD nosičmi. Micro-holografický disk má rovnaké rozmery ako CD a mal by nájsť využitie v archivárskom priemysle. Spoločnosť GE však verí, žeby sa pravdepodobne mohol dostať aj ku obchodníkom a do domácnosti.

Micro-holografický disk

Disky Blu-ray, ktoré sa v tejto dobe používajú najmä na uschovávanie filmov s vysokým rozlíšením, sú predávané vo veľkostiach 25GB až 50GB (pri dvojvrstvovom). Micro-holografický disk uschováva dáta v troch dimenziách a preto ich dokáže poňať väčšie množstvo, ako DVD alebo Blu-ray disky, ktoré na ukladanie používajú iba svoj povrch. Výzvou pre výskumníkov bolo zvýšiť reflektivitu hologramov, ktoré sú na disku uložené, aby doterajšie prehrávače mohli byť použité aj na zápis.

Vyššia reflektivita znamená vyššiu diskovú kapacitu. Aj keď je technológia stále vo vývoji, GE verí v jej plné využitie, keďže dokáže vytvoriť rekordéry kompatibilné s DVD a Blu-ray. Vo svojom vyhlásení spoločnosť tvrdí: "Nový hardvér a formát je natoľko podobný súčasným technológiám, žeby micro-holografické prehrávače dovolili zákazníkom prehrať aj ich CD, DVD a Blu-ray nosiče."

Brian Lawrence s novým diskomBrian Lawrence, ktorý je vedúcim oddelenia Holographic Storage v GE, povedal: "GE urobila prelomový objav v tejto oblasti, pretože vytvorila novú generáciu holografických diskov, ktoré môžu byť dostupné aj obyčajným zákazníkom. Pomaly sa blíži doba, kedy budete môcť uložiť kompletnú sériu vašich HD videí na jeden disk. Táto technológia ďalej podporí vývoj nových formátov ako napríklad 3D vysielanie."

Micro-holografická technológia bola v posledných rokoch jednou z vedúcich oblastí výskumu. Tieto disky budú efektívnou a spoľahlivou formou úschovy dát ako pre bežných zákazníkov, tak aj pre rôzne spoločnosti. Každopádne General Elecrtic bude musieť spolupracovať s výrobcami hardvéru, ak bude chcieť priniesť túto technológiu širokej verejnosti.


Zdroj:
news.bbc.co.uk

 

Martin Šajna aka artii | www.qwera.sk

Neprehliadnite: