Zaujímavé stránky - Oddych a zábava na internete

Martin Šajna  /  28. 04. 2009, 07:25

Dnes si predstavíme hry a zábavky, ktoré ma v poslednej dobe upútali na internete. Nejedna z nich mi zabrala množstvo času a skrátila mi nejaké to nudné obdobie. Takže už na vás čakajú; DHTML Lemmings, Lunchtimers, Fantastic Contraption, Tiny Trials, Drawminos a DeepLeap. Viac sa o nich dozviete v článku.

Viem, že na internete sa dá nájsť nepreberné množstvo herných portálov s flash hrami, ale myslím, že pri hľadaní takých hier si vystačíte aj sami. Ja vám chcem naopak predstaviť stránky tzv. jednohrové, teda tie ktoré sa zameriavajú práve na jednu zaujímavú hru alebo oblasť.

DHTML Lemmings


Je to pravdepodobne jedna z najpopulárnejších hier všetkých čias a vidieť ju kompletne prepracovanú za pomoci JavaScriptu je úžasne. Fakt, že je to presná kópia originálu, pridáva tejto hre na kvalite. Táto stránka existujúca už niekoľko rokov, ma vrátila do žiackych čias.

DHTML Lemmings

Ak by ste čírou náhodou túto hru nepoznali, jej hlavnou myšlienkou je dostať väčšinu (min. určený počet) malých zelenovlasých panáčikov do ich domčeka. Lemmingsovia sú ako postupujúca armáda, ktorá cestou do cieľa musí prekonať rôzne prekážky. Úlohou hráča je pomôcť im v úsilí schopnosťami - paleta obsahuje kopanie, hrabanie, stavanie schodov, zoskok s dáždnikom, lezenie, výbuch atď. Úspech vám zaistí výber správnej schopnosti v správny čas.

Hra má 4 stupne obtiažnosti od zábavnej až po "ublíženie na zdraví". Pred každým kolom by ste si mali hru zastaviť (otlačky chodidiel) a poobzerať sa po celom hernom poli (scrollovaním vodorovne). Odporúčam túto hru všetkým, ktorý si chcú nostalgicky zaspomínať, potrápiť si mozgové závity alebo sa pozrieť, aká moc tkvie v JavaScripte.

url: www.elizium.nu/scripts/lemmings


Lunchtimers

Dlho som hľadal portál, kde by som si mohol zahrať billiard alebo aj iné hry s priateľmi cez internet. Našiel som túto stránku, ktorá je plná kooperatívnych hier. Ale nie sú to len hry, sú to aj "zábavky" na zabitie nudy v práci, škole alebo doma. Samozrejme len v osobnom voľne, ako už názov Lunchtimers (v čase obeda) naznačuje.

Hlavným kladom tejto stránky je fakt, že nato aby ste mohli hrať s priateľmi, sa nemusíte nikde registrovať. Pravdaže je to lepšie a nezaberie vám to veľa času - navyše budete medzi hráčmi vedený s vašou prezývkou a obrázkom. Hier nie je veľa, tak si ich v krátkosti predstavíme.
 


Letters
- Písmenka je zábavka, ktorú vidíte na obrázku. Základ je v ľudskej hravosti a snahe zanechať odkaz. Z rôznofarebných písmen, ktoré nápadne pripomínajú magnetky, môžete stavať čokoľvek. Či už sú to slová alebo obrázky, stačí kliknúť a potiahnuť si písmenko k sebe. Problémom je, že to isté chce aj ďalších povedzme 10 hráčov a tak sa vám neraz stane, že kým poskladáte "slovakia rules" máte z toho "slovak rus".

Scratchpad - Obyčajný biely papier a rôznofarebné ceruzky. Koncept je rovnaký ako pri predošlej zábavke, avšak papier sa vždy po určitom čase nanovo vybieli. V tejto sekcii existuje aj miestnosť len pre registrovaných.

Jigsaw - Ak puzzle skladá naraz viacero ľudí, hneď to ide rýchlejšie. Vybrať si môžete z troch obtiažnosti.

8 ball poll na lunchtimers.com

8 ball pool je klasická hra s 15 guľami - 7 červených pre jedného hráča, 7 žltých pre druhého a 1 čierna na záver. Aby ste si zahrali, musíte niekoho vyzvať, alebo niekto vyzve vás a vy prijmete. V hre sa dá so spoluhráčom komunikovať pomocou chatu v dolnej časti obrazovky.

Checkers je jednoduchá hra podobná dáme - hlavným cieľom je preskakovať súperove "žetóny".

Tetris je ďalšia z klasických hier, ale spracovaná zaujímavým spôsobom, keďže vašou úlohou je vydržať dlhšie ako váš protihráč.

url: www.lunchtimers.com


Fantastic Contraption

Príjemná hudba, logické úlohy a riešenie rôznymi možnosťami. Ak niekto z vás pozná počítačovú hru World of Goo, určite by mal vyskúšať aj túto, keďže v jadre sa dosť podobajú. Aj keď v FC ide viacej o stavanie "strojov a mechanizmov". Hlavnou úlohou hráča je dopraviť ružovú guličku do ružového poľa. To je však neraz dosť problematické až si vytočíte mozgové závity.

Fantastic Contraption

Svoje konštrukcie môžete skladať vo vyhradenej belasej zóne z rôznych súčiastok, ktoré vám podrobne popíše úvodné kolo. V skratke sú to poháňajúce kolesá, ktoré musia byť tlačené alebo ťahané a dva typy spojov - drevený a vodný (môže sa križovať). Zo začiatku sú levely jednoduché, ale postupne sa obtiažnosť zvyšuje a ak vás to chytí ako mňa, zrazu zistíte, že večerná tma sa už zmenila na ranné svetlo.

Zadarmo vám hra dovolí zahrať 20 levelov, ďalšie za poplatok 10 dolárov. Prejdené kolá si však môžete vyskúšať ešte raz s iným prístupom. Čo všetko sa dá v hre postaviť vám ukáže video.



url: www.fantasticcontraption.com


Tiny Trials

Tinymania je portál, ktorý združuje veľa malých hier. Ich posledným počinom bolo spojenie väčšiny týchto minihier do jednej veľkej súťaže. Po prihlásení vaším menom alebo prezývkou môžete začať súťažiť. Čaká na vás množstvo zručných, logických a iných hier.

Tiny Trials

Napríklad v hre na obrázku musíte správne vložiť zvieratá do otvorov, počet zvierat sa však v každom kole zvyšuje a ubiehajúci čas vám to tiež vôbec neuľahčuje. Pred väčšinou z hier je vám oznámené čím budete musieť narábať - myš, klávesnica alebo smerové šípky. Myšou si napríklad zajazdíte alebo zastrieľate, s klávesnicou si preveríte správnosť písania a so smerovými šípkami sa budete musieť udržať na lopte. Jedna rada na záver; pri postupnosti čísel na vajíčkach je vždy správna odpoveď 16.

url: www.tinymania.com/play/TinyTrials


Drawminos

Koho baví pomalá a precízna práca, ale nebaví ho skladať domino v reále, lebo mu stále padá, kedy nechce, mal by vyskúšať toto flashové podanie. V jednoduchosti je krása a tak na stránke nájdete len 3 tlačidlá - Play (spusti), Create (vytvor) a Favourites (10 predvytvorených skladačiek).

Drawminos

Ak sa rozhodnete postaviť si vlastný dominový efekt, menu sa mierne rozšíri. Jednotlivé diely skladáte v 2D pohľade. Na výber máte obyčajné dominové kúsky a guličky, ktoré sú dobre pre zhadzovanie na väčšiu vzdialenosť. Ovládanie je nenáročné - kurzorom presúvate časti skladačky z horného menu kdekoľvek na plochu. Ak pridáte ku ťahaniu "shift" budete kopírovať. Uhol zmeníte pomocou smerových šípok.

Vaše výtvory si môžete uložiť pod zadaným menom a poslať odkaz svojím známym.

url: www.drawminos.com


DeepLeap

Máte radi Scrabble a viete po anglicky? Vylepšiť svoje schopnosti v oboch oblastiach si môžete pri tejto rýchlej hre. Na výber máte z 9 písmen, ktoré postupne ubúdajú, čo znižuje vaše nahrané body. Stránka a rozsah slovníka je stále vo vývoji.

DeepLeap

url: www.deepleap.com

 

Martin Šajna aka artii | www.qwera.sk

Neprehliadnite: