Ceny roamingových volaní a SMS správ od 1. júla výrazne poklesnú

Michal Feik  /  27. 04. 2009, 06:58

SMS správa zasielaná zo zahraničia v rámci EÚ bude od 1. júla stáť najviac 0,11 EUR. Rovnako sa výrazne znižujú ceny za prichádzajúce a odchádzajúce volania a dátový roaming. Novinkou má byť aj povinná sekundová tarifikácia od 30. sekundy. Rozhodol o tom Európsky parlament na svojom zasadnutí 22. apríla.

„Vítam silnú podporu, ktorú dnes Európsky parlament poskytol návrhu Komisie na vytvorenie jednotného telekomunikačného trhu pre všetkých Európanov, či už prekračujú hranice ako turisti alebo ako obchodní cestujúci,“ uviedol José Manuel Barroso, predseda Európskej komisie. Rovnako optimisticky naladená je aj komisárka EÚ pre telekomunikácie Viviane Redingová: „Dnešným hlasovaním sme s konečnou platnosťou zastavili roamingové okrádanie v Európe.“

Novými pravidlami EÚ pre roaming, ktoré schválil Európsky parlament, sa zavádzajú tieto zmeny:

SMS správy
Maximálna cena, ktorú spotrebitelia budú platiť za zasielanie SMS správ v zahraničí, sa obmedzí na 0,11 EUR (bez DPH) oproti súčasnej priemernej cene 0,28 EUR (pričom ceny za SMS v roamingu presahujú v Holandsku a Portugalsku 0,35 EUR).

Dátový roaming
Poplatky za dátový roaming (náklady na surfovanie po internete alebo sťahovanie filmov prostredníctvom mobilného telefónu v zahraničí) sa výrazne znížia zavedením veľkoobchodného stropu vo výške 1 EUR za stiahnutý megabajt oproti súčasnému priemernému veľkoobchodnému stropu vo výške 1,68 EUR za megabajt. Veľkoobchodný strop sa do roku 2010 zníži na 0,80 EUR a do roku 2011 na 0,50 EUR.

Ochrana pred „šokujúcimi účtami“
Spotrebitelia budú chránení pred „šokujúcimi účtami“ prostredníctvom možnosti, v rámci ktorej budú zákazníci môcť prestať využívať služby v momente, keď ich účet dosiahne 50 EUR, pokiaľ sa konkrétny spotrebiteľ nerozhodne pre vyšší limit. Operátori budú mať čas do marca 2010, aby do praxe zaviedli tieto opatrenia na dosiahnutie transparentnosti.

Roamingové volania

Cenové stropy za mobilné volania v roamingu sa ešte znížia. Stropy, ktoré sú v súčasnosti na úrovni 0,46 EUR za uskutočnené volania a 0,22 EUR za volania prijaté v zahraničí, sa od 1. júla 2009 znížia na 0,43 EUR za uskutočnené volania a 0,19 EUR za volania prijaté v zahraničí, na 0,39 EUR a 0,15 EUR od 1. júla 2010 a na 0,35 EUR a 0,11 EUR od 1. júla 2011 (všetky ceny sú za minútu bez DPH).

Sekundová tarifikácia
Zavedie sa zásada sekundovej tarifikácie po prvých 30 sekundách volaní uskutočnených v roamingu a od prvej sekundy volania prijatého v zahraničí. Spotrebitelia v súčasnosti približne o 20 % preplácajú čas, ktorý v skutočnosti prehovoria pri uskutočňovaní a prijímaní volaní.

Situácia na Slovensku


Nové nariadenie EÚ o roamingu sa 1. júla 2009 stane priamo uplatniteľným právnym aktom vo všetkých 27 členských štátoch EÚ, teda aj pre Slovensko. Kým ceny za odchádzajúce a prichádzajúce hovory v zahraničí v našej krajine neprekračujú maximálnu hornú hranicu, výrazne sa budú musieť upraviť ceny za SMS správy a dátový roaming.

Cena za SMS správu je u našich operátorov približne na úrovni 0,35 €/SMS a budú sa musieť znížiť až na 0,1309 €/SMS. Ešte výraznejšie zlacnenie čakajú poplatky za dátový roaming, ktorú dnes u našich operátorov presahuje hornú hranicu stanovenú Európskym parlamentom o dvoj až osemnásobok.

Porovnanie cien roamingových služieb (s DPH)
Ceny roamingových služieb
Zdroje: Európsky parlament, Orange, T-Mobile, Télefonica O2


Ing. Michal Feik

michal@feik.sk, www.feik.sk
ICQ# 199116026

Neprehliadnite: