Prostredníctvom programu Public Spaces Autodesk pomáha zlepšovať prostredie mestských území a podporuje tak koncept udržateľného rozvoja v reálnom živote

Tlačový servis  /  21. 04. 2009, 00:00

Spoločnosť Autodesk, svetový líder v oblasti návrhového softvéru, oznámila, že regionálne podporuje program Public Spaces. Tento program riadi organizácia Partnerstvo pre životné prostredie a udržateľný rozvoj (Environmental Partnership for Sustainable Development), t. j. konzorcium šiestich nadácií z Bulharska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska. Organizácia sa venuje zlepšovaniu životného prostredia, podpore miestnych komunít a spoločenstiev.

Podstatou programu Public Spaces je povzbudiť a podporiť komunity na to, aby transformovali verejné priestory do živých centier komunitného života a zároveň sa snažili zachovať princípy udržateľnosti a ochrany životného prostredia. Usiluje o to, aby doprava, parky, námestia, verejné trhy, nábrežia a ulice vyhovovali predovšetkým občanom a zároveň predstavuje koncept spoluúčasti občanov, obnovy miest, oživenia a “progresívneho rastu”. Program takto pomáha komunite riešiť nielen otázky zdravého životného prostredia a skvalitnenia životných podmienok, ale tiež vybudovať kapacitu pre budúce zmeny k lepšiemu.

Pracovníci z oddelenia výskumu a vývoja na Manchesterskej univerzite zistili, že nárast zelených plôch v zastavaných mestských centrách čo i len o 10 % tam zníži priemernú teplotu až o 4 stupne Celzia. Takto vytvorené zelené plochy zároveň pomáhajú lepšie zadržiavať búrkovú vodu, pričom obmedzujú riziká znečistenia, záplav či naopak vyschýnania.

Autodesk je hrdým partnerom programu Public Spaces a pomáha iniciovať dianie v mestských komunitách. Spoločne s organizáciou Partnerstvo pre životné prostredie a udržateľný rozvoj veríme, že komunity, ktoré aktívne formujú svoje okolie, sú kľúčom k trvalo udržateľnému rozvoju,“ povedal David Palas, riaditeľ spoločnosti Autodesk v regióne strednej a juhovýchodnej Európy. „Prostredníctvom softvérových riešení naša spoločnosť dlhodobo podporuje myšlienku trvalo udržateľného navrhovania. Spolupráca na programe Public Spaces je pre nás preto prirodzeným pokračovaním našich aktivít v prospech trvalo udržateľného rozvoja.“

Členovia komunity a ďalší aktéri hľadajú prostredníctvom školenia, technickej asistencie a malých grantov miesta vo svojej komunite a potom spracovávajú a realizujú projekt na transformáciu tohto priestoru do centra, ktoré je priaznivé pre životné prostredie a život obyvateľov. Program verejných priestorov je v súčasnosti realizovaný v Českej republike, na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku. Ďalšie aktivity sa konajú aj v Poľsku a Bulharsku. Získané poznatky sú ďalej šírené aj do ďalších krajín, ako napríklad do Chorvátska a Srbska

Jedným z príkladov realizácie tohto programu na Slovensku je projekt v obci Stakčínska Roztoka z roku 2007. Cieľom projektu bolo premeniť centrálny priestor v blízkosti školy na miesto s rôznymi zónami pre jednotlivé skupiny obyvateľov. Nový priestor mal byť navrhnutý, vybudovaný a spravovaný miestnymi obyvateľmi. Stakčínska Roztoka je dedina s 350 obyvateľmi v okrese Snina, pričom celý región patrí medzi ekonomicky najmenej rozvinuté oblasti na Slovensku. Projektový tím sa zameral na vybudovanie partnerstva s lokálnou školou, samosprávou a miestnymi podnikateľmi. S využitím týchto partnerstiev a komunitného know-how vznikol celý rada nápadov ako využiť daný priestor a zabezpečiť finančnú i nefinančnú podporu celému projektu.

Znalosti a metodiky organizácie Partnerstvo pre životné prostredie a udržateľný rozvoj pochádzajú od svetoznámych architektov, ktorí sa venujú problematike verejných priestranstiev, ako je dánsky architekt Jan Gehl, britský odborník na komunitné plánovanie Nick Waits a kolegovia z newyorského projektu Public Spaces, ktorí pomáhali program zakladať v ďalších európskych krajinách.

Viac informácií o programe Public Spaces sa dozviete tu.

Neprehliadnite: