Obrovský zásah proti warezu v Maďarsku

Marek Molnár  /  22. 04. 2009, 00:00

Maďarské orgány zabavili v spoločnosti Coldfusion 43 serverov s priemernou kapacitou 200-250 TB. Toto číslo v konečnom dôsledku ašpiruje na svetový rekord v množstve zabaveného warezu. Pikoškou je, že doteraz sa nenašlo nič a to ani po opakovaných raziách. Stroje boli totiž profesionálne schované pod podlahou.

Coldfusion je spoločnosť, ktorá mala doteraz výrazný vplyv na maďarskú warez scénu. Vo veľkej miere sa venovala aj posielaniu nevyžiadanej pošty.

Zlé jazyky dokonca premenovali Coldfusion na "Spamfusion". Podľa odhadov má až 75 percent spamu v krajine nejakú súvislosť s Coldfusion.


Po zabavení serverov naozaj rapídne klesol počet nevyžiadanej pošty. Tento trh je však skutočne flexibilný, čoho dôkazom je aj to, že po niekoľkých dňoch sa začali opäť objavovať v schránkach reklamné emaily.

Firma sa okrem iného zaoberala aj sprostredkovaním platieb pri platených warez portáloch pomocou sms. Je jasné, že jej obrat sa šplhal k šesťciferným číslam. 



Doteraz prebiehali podobné akcie v pokojnom duchu, keď niekoľko expertov navštívilo podozrivú firmu za doprovodu polície. Tentokrát však polícia mala na zreteli rozsiahlosť aktivít confusion a tak 20 členné ozbrojené komando doslova vykoplo dvere počas ráznej akcie. Nakoniec vzali okamžite 8 osôb do väzby.

Podľa informácií, ktoré zverejnil portál www.hwsw.hu, je za celou akciou človek z vnútra organizácie. Bez jeho spolupráce by vyšla ďalšia razia bez výsledku. Konflikt v organizácii vyústil napokon k akcii jedného z členov, ktorý mal prístupové práva k serverom.

Predpokladá sa, že on mohol byť ten, ktorý nahral na servery aj detské porno. Jeho snahou bolo zrejme poškodiť kolegov v čo najväčšej miere. Následne kontaktoval políciu a udal aj pozíciu serverov.

Riaditeľ Coldfusion K. Balázs, ktorý okamžite po tom ako dostal echo o razii, nasadol do auta a ušiel za hranice. 

Otázne teda je do akej miery a ako rýchlo sa platená warez scéna v Maďarsku postaví na nohy a či konkurencia využije dieru, ktorá odrazu vznikla na trhu.

 

Zdroj:hwsw.hu

 

d3agl3

Neprehliadnite: