7 z 10 IT špecialistov našlo v pracovných laptopoch nevhodný obsah

Martin Šajna  /  20. 04. 2009, 10:16

Skoro trištvrte administrátorov v Spojených štátoch našlo v zamestnaneckých počítačoch nevhodné obrázky, videá a históriu v internetovom prehliadači. Vo svete sa presadzuje stúpajúca tendencia používania prenosných počítačov, ktoré však zvyšujú riziko získania informácií nepovolanými osobami.

Prieskum Ponemonovho Inštitútu, ktorého sa anonymne zúčastnilo 3100 administrátorov a IT špecialistov, dokázal, že 70% laptopov na pracoviskách je použitých na sledovanie porna. O niečo menej počítačov, 63%, obsahovalo životopisy a inú evidenciu vyhľadávania práce.

Larry Ponemon, vedúci výskumnej skupiny, poukázal nato, že takéto správanie sa zamestnancov zvyšuje riziko narušenia bezpečnosti dát v počítači. Podľa štúdie vykonanej v 6 krajinách - Spojené štáty, Veľká Británia, Nemecko, Francúzko, Mexiko a Brazília, má takéto ohrozenie stúpajúcu tendenciu.

Dell Laptop Prenosné počítače používa 23% až 33% zamestnancov a do piatich rokov by sa malo toto číslo zdvojnásobiť. Zaujímavými sú aj rozdiely medzi kultúrami v spôsoboch odcudzenia, straty alebo iného rizika, ktorým je počítač vystavený. Vo väčšine krajín bola na prvých miestach strata laptopu v hoteli, aute alebo na letisku, naopak v Brazílii a Mexiku je to prakticky nemožné. V týchto dvoch krajinách sú pre zmenu najčastejšie krádeže v domovoch zamestnancov.

Pracovníci zo Spojených štátov a Európy svoje prenosné počítače poškodia zvyčajne počas cestovania. V juhoamerických krajinách viac ako tretina opýtaných potvrdila, že laptopy boli poškodené väčšinou samotnými zamestnancami - hnev, frustrácia alebo náhodné upustenie.

Informácie, ktoré znamenajú najväčšie riziko, ak by bol počítač ukradnutý alebo stratený, sa tiež líšia podľa krajín. V Nemecku a Francúzku sú to záznamy zamestnancov. V Spojených štátoch sú to naopak informácie o zákazníkoch. V Brazílii a Mexiku dôverne informácie o financiách.

Napriek anonymite prieskumu, Ponemon tvrdí, že výsledky sú zrejme podhodnotené, pretože respondenti s vážnymi problémami boli asi príliš zahanbení, aby odpovedali korektne.

Samsung SSD 256GB Štúdia bola sponzorovaná spoločnosťou Dell, ktorá vyhlásila, že do svojich pracovných laptopov triedy Latitude E ponúkne SSD disky (pevný disk s nepohyblivým médiom) od Samsungu s plnou škálou šifrovania. Disky o veľkosti 64GB, 128GB a 256GB budú pripravené na predaj v júni.

"Šifrovanie bude krokom vpred v znižovaní bezpečnostných rizík laptopov, keďže spoločnosti v tejto oblasti nevykonávajú až tak dobrú robotu," vyjadril sa Ponemon.


Zdroj: http://www.computerworld.com/

 

Martin Šajna aka artii |  www.qwera.sk

Neprehliadnite: