Ako na PDA s Windows Mobile II

Marek Molnár  /  29. 04. 2009, 09:27

Pokračujeme v predstavení softvérového zázemia, ktoré nám na našom PDA umožní plnohodnotné využívanie jeho možností.

V minulej časti sme si predstavované programy rozdelili na niekoľko skupín:

  1. Správca procesov a súborov
  2. Program, ktorý mení užívateľské prostredie
  3. Multimediálna aplikácia
  4. Webovská aplikácia
  5. Zálohovacia utilita
  6. Ostatné

Dnes si povieme o druhej skupine programov. Zmena UI pre užívateľa PDA predstavuje hlavne manipuláciu s úvodným oknom (Today). Dnes pôjdeme ešte ďalej a ukážeme si aj jeho úplnú náhradu.

Ponuka programov s ambíciou meniť UI je široká a škála penetrovanosti do systému rôzna. Práve tento bod je často kameňom úrazu v konkrétnych prípadoch. Je nutné si uvedomiť, že takýto zásah nám môže znefunkčniť celý operačný systém. Následne pomôže len celkový Hard reset.

Aplikácií, ktoré menia UI, je na internete plné priehrštie. Skutočne vydarených je veľmi málo. Experimentovanie na slepo v tomto smere naozaj neodporúčame. Predídete množstvu Hard resetov a nebodaj strate svojich dát.

Vždy si pred podobnou inštaláciou ZÁLOHUJTE všetko, o čo by ste nechceli prísť. Dobre si zistite, či aplikácie pobežia aj u Vás. Ak aj na inom PDA ide program bez problémov, ešte to neznamená, že vám "nezošrotuje" nejaké súbory.

Suma sumárum je dôležité dobre si rozmyslieť, čo a ako v danom prípade urobíme. Napriek rôznorodosti a štedrej ponuke programov, si dnes povieme len o troch, ktoré sa umiestnili bezkonkurenčne na špici.


Ectaco Language Support.

Dovnload: ectaco.co.uk
cena: 19,95 Eur

Jazykové úpravy UI patria do zvláštnej kategórie zmien. Ectaco Language Support od firmy Toshiba je zástancom jedných z nich. Primárne je určený pre zariadenia od menovaného výrobcu. Pokojne sa však dá použiť aj na iných PDA.

 


Možno sa aj vám stalo, že vaše PDA nemalo lokalizovaný systém alebo pre zmenu táto lokalizácia celý prístroj spomaľovala. Riešiť sa to dalo len používaním anglickej verzie, ale tá pre zmenu nepodporovala klávesnicu s diakritikou, čo si rozhodne vaše PDA nemôže dovoliť. Existuje vôbec na tento neduh nejaké riešenie?

Po skutočne úmornom hľadaní jednoduchého riešenia sme natrafili na program Language Suport, ktorý nielenže pridá prehľadnú klávesnicu s diakritikou, ale zmení aj lokalizáciu vstavaných aplikácií. V konečnom dôsledku je výsledok v rámci jazyka prijateľný, ale hlavne nemá žiadny badateľný vplyv na celkový výkon systému.

Klávesnica je na rozdiel od tej systémovej, trochu krajšie prevedená. Nevyskytol sa problém s nastavením a ani so stabilitou.

Program umožňuje:

  • meniť miestne nastavenia
  • prácu so správami v slovenčine 
  • použitie novej klávesnice s diakritikou 
  • prehliadať  v slovenčine
  • pracovať so vstavanými programami v slovenčine

Aplikácia je vhodná hlavne v prípade, ak vám vstavaná lokalizácia viditeľne stravuje viac systémových prostriedkov než je zdravé. Odporúčame vyskúšať PDA s pôvodnou lokalizáciou a následne so vstavaným prekladom. Ak zistíte rozdiel v prospech anglického jazyka, je Ectaco Language Support určený práve pre Vás.


Spb Mobile Shell  

Download: smartmania.mobilmania.cz
Cena: 29,95USD

Nevýhodou, ktorou trpia dnešné PDA, je práve ich miniaturizácia. Tá sa musela zákonite odzrkadliť v ovládaní.
V zásade nemáme možnosť ovládania PDA bez použitia stylusu. Tento neduh úspešne odstraňuje SPB Mobile shell. Na tento krok bolo  potrebné zväčšiť aktívnu plochu jednotlivých prvkov. Dosiahli to pomocou delenia na 3 x 3 štvorčekov na jednu obrazovku.



program pridáva nad klasické Today okno vlastnú trojicu okien, ktorá pôvodné home okno pomerne úspešne nahradzuje. Cieľom programu je umožnenie ovládania prstom.

 

skin pre SPB mobile shell


Je vidieť, že SPB software má oveľa prepracovanejšie prepojenie medzi vývojovým oddelením a testermi ako samotný Microsoft. Pri produktoch z kuchyne tejto firmy je evidentne badať jasný cieľ dotiahnuť aplikáciu do stavu, ktorý je v maximálnej miere orientovaný na zákazníka. S poľutovaním musíme konštatovať, že gigant vo forme Microsoftu, v tomto smere ďaleko zaostáva.

V zásade je možné rozdeliť Mobile shell na:

  1. SPB home okno
  2. SPB menu
  3. SPB kontakty

Medzi nimi je možné prechádzať stlačením ikony v spodnej časti, stlačením funkčných kláves alebo jednoducho potiahnutím prsta po displeji, sprava doľava a naopak. Ovládanie a animácie sú podobné ako to vidíme na iPhone 3g. Vykreslenie posunu z jednej obrazovky na druhú sa dá nahradiť ďalšími troma efektnými animáciami.


1. SPB Home okno

Nová plocha prilepená nad pôvodnou plochou v sebe zahŕňa nasledovné zobrazenia

  • Aktuálne počasie a predpoveď
  • Najbližšie akcie z kalendára
  • Neprečítané SMS
  • Neprečítané emaily
  • Zameškané hovory
  • Hodiny  

Ďalší skin pre SPB mobile shell


Ikony týchto zobrazení sa nachádzajú na ploche vždy a umožňujú ich otvorenie. Ak sa nám pokúšal niekto dovolať, alebo máme neprečítané správy, príslušná ikona sa zvýrazní a zobrazí sa aj počet neprijatých akcií.

Za vydarenú sa dá bezpochyby považovať aj časť venovaná počasiu. Databáza sa automaticky aktualizuje pri pripojení PDA na počítač s internetom a predpoveď na celý týždeň máte stále pri sebe.

SPB okno je možné vyvolať nastaveným tlačidlom, poprípade sa môže nad pôvodnou plochou zobraziť vždy pri aktivovaní PDA.


2. SPB kontakty

Posunom vpravo dostaneme zoznam 11 kontaktov, ktoré sú riešené štvorčekmi s obrázkami pri kontaktoch. Poslednou ikonou je vstup do všetkých kontaktov.

V staršej verzii nebolo možné hľadanie zahŕňajúce kombinácie textového reťazca v ľubovolnej časti názvu kontaktu. V novej verzii je táto funkcionalita pridaná a rozhodne skvalitňuje prácu s kontaktmi.



3. SPB menu

Posunom vľavo dostaneme iné delenie. V hornej časti je 12 najpoužívanejších programov podobne, ako to majú Windows Xp v Štart menu.

Pod nimi sú:

  • Organizér
  • Moja ponuka
  • Programy
  • Správy
  • Nastavenia
  • Nástroje


Tieto sa dajú zmeniť na čokoľvek iné. Celá ponuka je v správe užívateľa. Všetky položky v menu, ich zobrazenie, či pridanie novej alebo zmena ich poradia, sú ľubovolne nastaviteľné. Ak sa chceme dostať k pôvodnému oknu Today, stačí pohyb smerom dolu po displeji.

Ovládanie tak získava ďalší rozmer a nepochybne aj istú exkluzivitu. Vyzerá to spolu s animáciami v skutku efektne.
 

SPB Pocket Plus  

Download: download.chip.eu
Cena: 29,95 USD

Ak hovoríme o aplikáciách upravujúcich UI PDA, napadne nás hlavne Today okno. Toto by malo suplovať pracovnú plochu z desktopových Windowsov.
Bohužiaľ je táto podobnosť iba povrchná a jej možnosti sú veľmi obmedzené. Bez rozšírenia je v zásade možné iba pridanie a ubranie niekoľkých aplikácií a zmena ich poradia.

Realizácia myšlienky SPB software, urobiť z Home okna skutočnú pracovnú plochu, sa vydarila takmer na 100 percent.

 


Na plochu je možné umiestniť:

  • Odkaz na nainštalovanú aplikáciu
  • Odkaz na adresár
  • Odkaz na súbor
  • Vlastnú skupinu odkazov rôznych typov
  • Preddefinované systémové odkazy a nastavenia

 


Odkazom je možné meniť atribúty, tzn. ikonu, popis, veľkosť. Zároveň je možné manipulovať s nimi drag & drop a prenášať ich medzi skupinami.


Pomocou správneho nastavenia si teda môžeme pôvodné home okno prispôsobiť podobne ako sme tomu zvyknutý aj na svojom PC alebo notebooku.

Program ponúka ešte ďalšie vychytávky. Za prvé to je priradenie ďalšej funkcie ku klávesám. Okrem toho môžeme ku klávese priradiť funkciu prepínania medzi aplikáciami. Podobne ako to je pri použití alt+tab pri klasických Windowsoch.

Odporúčame súčastnú kombináciu SPB mobile shell a SPB pocket Plus. Oba programy spolu tvoria veľmi silné prostredie a ako celok nemajú konkurenciu.

 

Čo si predstavíme nabudúce?

V ďalšej časti seriálu sa budeme venovať kvalitným multimediálnym aplikáciám. Týchto je momentálne dostupných nemalé množstvo a o tých najlepších  napíšeme.


d3agl3

Neprehliadnite: