T-Com: začali zmeny v konfigurácií siete, zrýchľovanie 4G internetu je otázne

Martin Tomšík  /  15. 04. 2009, 09:27

Spoločnosť Slovak Telekom v utorok 14. apríla začala s avizovanými zmenami v konfigurácií DSL siete. Zmeny sa zatiaľ dotkli zákazníkov z Dunajskej Stredy a okolia, ktorí si museli aktualizovať firmvér v modeme, inak by ostali bez pripojenia k internetu. Spoločnosť sa tiež vyjadrila, že o zvyšovaní rýchlostí 4G internetu je predčasné hovoriť.

Zmeny v konfigurácií DSL siete

Dlho avizované zmeny v DSL sieti spoločnosti Slovak Telekom sa už čiastočne začali. Najskôr spoločnosť zmenu konfigurácie len testovala v čase od 12:00 do 20:00, od 14. apríla začali zmeny "naostro". Ako prvá prišla na rad lokalita Dunajská Streda a okolie, kde sa zmeny týkali nasledovných miest a obcí: Dunajská Streda, Gabčíkovo, Trhová Hradská, Ohrady, Blatná na Ostrove, Nový Život, Veľké Dvorníky, Kútniky, Dolný Bar, Horný Bar, Medveďov, Michal na Ostrove, Veľké Blahovo, Veľký Meder, Topoľníky, Baloň, Šaľa a Ňárad.

Hovorkyňa spoločnosti Slovak Telekom, Janka Burdová, sa pre Inet.sk vyjadrila: „O tom, ktorá lokalita bude nasledovať, budeme včas informovať. Lokalita bude určená aj na základe výsledkov prvých zmien v lokalite Dunajskej Stredy."

Pre zmeny v DSL sieti si používatelia internetových služieb museli aktualizovať aj firmvér (riadiaci program) v jednom z troch modemov, ktoré spoločnosť sama ponúka. Aktualizovať modem je nutné, ak používate na pripojenie k internetu buď Glitel GT-318RI, Microcom AD2706 alebo Topcom Webracer 821. Zriadená bola pritom aj špeciálna stránka www.aktualizacia.t-com.sk , kde si môžete bezplatne prevziať program, ktorý je nutné následne nainštalovať podľa manuálu, ktorý sa na stránke taktiež nachádza.

Zmeny v sieti spoločnosť odôvodňuje tým, že sa snaží navýšiť kapacity a umožniť väčšiemu počtu zákazníkov využívať služby T-Comu. Lokalita Dunajskej Stredy bola prvá, spoločnosť však plánuje zmodernizovať svoje siete po celom Slovensku.

„Zmeny konfigurácie DSL siete sa nedotknú zákazníkov, ktorí si už firmvér v dotknutých troch modemoch aktualizovali a ani tých, ktorí majú iný DSL modem odporúčaný T-Comom. Zákazníci s jedným z dotknutých modemov, ktorí jeho firmvér neaktualizovali a ani si ho nestiahli na svoj počítač, ostanú pripojení k internetu až do momentu reštartu modemu či jeho odpojenia od DSL siete. Preto nie je možné odhadnúť, koľko zákazníkov môže ostať bez internetového pripojenia. Zmeny v sieti sa neprejavia na kvalite internetového pripojenia, týkajú sa len procesu vytvárania internetového pripojenia", dodala Janka Burdová.

Taktiež si zákazníci, ktorí by teoreticky mohli ostať bez internetového pripojenia, môžu prevziať CD s firmvérom v predajných miestach T-Comu (T-Centrum). Pripravené CD so správnym softvérom pre jeden z troch modemov, si zákazníci môžu zatiaľ prevziať iba v Šali, Dunajskej Strede či Šamoríne. Na bezplatnej Hotline T-Comu 0800 123 777 (linka pre internetové služby) sú pre zákazníkov pripravení vyškolení operátori, ktorí by v prípade nejakého problému mohli pomôcť.

Každoročné zvyšovanie rýchlostí 4G internetu

Spoločnosti Slovak Telekom sme sa tiež spýtali, ako to bude tento rok so zvyšovaním rýchlostí 4G internetu pre programy Turbo a Turbo plus.

Taktiež nás zaujímalo, či sa zmeny v konfigurácii siete týkajú aj navyšovania rýchlostí pripojenia. Otázka bolo položená z dôvodu zrýchľovania internetu, ktoré sa uskutočnilo pred rokom v máji a v roku 2007 zasa niekedy v priebehu apríla.  „V súčasnosti je predčasné hovoriť o možnom zvyšovaní rýchlostí na programoch 4G internet Turbo. Cieľom zmien v DSL sieti je umožniť väčšiemu počtu zákazníkov využívať služby T-Comu a nemajú vplyv na zvyšovanie rýchlosti jednotlivých programov 4G internetu. Zákazníkov budeme o zmenách včas informovať," pre Inet.sk pripomenula Janka Burdová, hovorkyňa spoločnosti Slovak Telekom a.s.

 

Neprehliadnite: