YouTube a Universal spustia Vevo

Martin Šajna  /  13. 04. 2009, 12:46

YouTube je už teraz domovom pre viac hudobných videí, ako ktorýkoľvek iný portál na internete. Najnovšie sa však spojil YouTube s Universal Music Group, aby uviedli nový video server nazvaný Vevo, ktorý sa bude zameriavať výhradne na videoklipy, interview a obsahom tvoreným hudobníkmi.

YouTube bol minulý mesiac donútený zablokovať sledovanie všetkých hudobných videí vo Veľkej Británii a minulý týždeň aj v Nemecku. Všetko kvôli nevysporiadaným právam s hudobnými vydavateľstvami.

Vevo bude podporovaný reklamou a jeho hlavným cieľom bude získať viac peňazí zo sledovania profesionálnych videoklipov. Stránka je vlastníctvom spoločnosti Universal a ponúkne videá v lepšej kvalite než YouTube. Nový video portál bude spustený o niekoľko mesiacov a ponúkne aj službu Vevo Music Network, ktorá bude zabezpečovať prehrávanie videí na partnerských weboch.

Keďže zisk z reklamy si Universal a YouTube podelia zníži sa rozdiel medzi popularitou YouTube, má viac než 100 miliónov aktívnych užívateľov v Spojených štátoch, a jej nízkym zárobkom na reklame. Napríklad portál Hulu, ktorý má štvrtinu z počtu návštevníkov YouTube, je oveľa lepší v predaji reklamného priestoru. A aj preto ho teraz porovnávajú s Vevo.
Vevo.com
"Základným dôvodom vzniku Vevo je vytvorenie miesta, kde sa budú spoločnosti produkujúce hudbu cítiť komfortnejšie," povedal Rio Caraeff , výkonný viceprezident Universal's eLabs . "Tiež veríme, že stránka zabezpečí vyššie príjmy pre YouTube a hudobný priemysel, než majú momentálne."

"Odozva od fanúšikov a reklamných spoločností sa zhoduje na tom, že na novom portáli chcú všetku hudbu, nie len od Universal Music Group," povedal Caraeff. Preto je Universal v jednaniach s ostatnými hudobnými spoločnosťami, ako napríklad EMI Group a Sony Music. Do spustenia by mala stránka zahŕňať diela od väčšiny väčších spoločnosti.

Či zadávatelia reklamy budú ochotní zaplatiť vyššie taxy a užívatelia budú mať záujem navštíviť Vevo namiesto YouTube, ukáže až čas.

Zdroj: http://news.yahoo.com

Martin Šajna aka artii |  www.qwera.sk

Neprehliadnite: