Recenzia Bluethoth slúchádiel JABRA BT620

Marek Molnár  /  14. 04. 2009, 17:42

V dnešnej recenzii si popíšeme vlastnosti Bluetooth slúchadiel JABRA BT620s, ktoré sa dajú použiť, aj ako handsfree sada k telefónu.

Bluetooth sluchátka sa donedávna využívali hlavne na komunikáciu pomocou mobilného telefónu. Postupne si v procese vývoja začali výrobcovia uvedomovať, že táto technológia sa celkom dobre hodí aj na bezdrôtové poslúchanie hudby.

Vytvorenie kombinácie komunikačného zariadenia a prístroja na plnohodnotné počúvanie hudby bolo preto iba otázkou času.  Jedným z kombinovaných slúchadiel je aj Jabra 650s.

Obal

Sluchátka aj s príslušenstvom sú zaliate do umelo-hmotného obalu. Dodávka obsahuje samotné sluchátka, dlhý kábel USB s miniUSB, Nabíjačku na 220V, a návod v niekoľkých jazykových mutáciách.

Návod v našej reči je niekoľkostranovým popisom užívania a najčastejších problémov.  Stať, ktorá popisuje vypínanie led svietidiel, ostala vďaka nedopatreniu výrobcu v anglickom jazyku. Celkovo je preklad dosť kostrbatý.

Obal nie je zaliaty spôsobom, ktorý by nás nútil ho strihať, ako sme na to u niektorých výrobcov zvyknutý. Naopak. Pohodlne sa dá oddeliť predná a zadná časť.

Počúvanie hudby a ovládanie

Milo nás prekvapila čistota s akou si výrobca poradil pri nastavení posluchu.

 

Kvalita reprodukcie je porovnateľná napríklad s klasikou Koss Porta Pro, pričom nie sú až tak nabasované ako kossy. Pri dobrom nastavení ekvalizéru je počúvanie skutočným zážitkom. Podľa reakcií užívateľov by sa dalo usudzovať, že hlasitosť nie je ani na maximálnom nastavení dostatočná. Toto môžeme dementovať. Techno zo slúchadiel pokojne prehluší aj buldozér.

 

 

Ovládanie je vyriešené dvoma veľkými tlačidlami na bokoch mušiel, dvoma pármi tlačidiel na skok vpred/vzad a na nastavenie hlasitosti. Veľké tlačidlo vpravo slúži na spustenie/zastavenie prehrávania a na opačnej strane na začatie/ukončenie hovoru.

 

Súčasným stlačením tlačidla spustenie/zastavenie prehrávania a tlačidla vpred, sa po niekoľkých sekundách rozsvieti zelené svetlo, ktoré signalizuje pripravenosť zariadenia na upgrade firmwaru.

 

Slúchadlá majú po obvode lemovanie s led svetlom, ktoré môže mať tri farby

  • Červená trvalo svietiaca – je nutné dobíjanie

 

 

 

  • Zelená trvalo svietiaca – dobitie dokončené

 

  • Modrá trvalo svietiaca – párovací režim

 

  • Modrá blikajúca  – Spárované zariadenie, ktoré nebliká do rytmu muziky.

 

Svetlá je možné vypnúť súčasným stlačením a niekoľko sekundovým podržaním oboch hlavných tlačidiel. Po opätovnom zapnutí sa však automaticky aktivujú.

V mnohých recenziách padla zmienka o bolesti uší pri dlhšom počúvaní, spôsobené tlakom mušlí. Túto skutočnosť sme nezaregistrovali. Aj pri niekoľko hodinovom nonstop  počúvaní sa tento neduh nedostavil, napriek faktu, že som mal nasadené okuliare, čo zvyšuje protitlak.

Zrejme chybou firmwaru nášho kusu, nie je možné rýchle pretáčanie skladby, čo by sa podľa manuálu malo dať dlhším stlačením tlačidiel vpred/vzad. Na druhej strane sa často stávalo, že ak niekto zavolal na telefón, tak sa skladba na prehrávači začala rýchlo pretáčať. Po ukončení hovoru sa spustila skladba od pretočeného miesta. 

 

 

Telefonovanie

Stlačením ľavého slúchadla sa dá prijať hovor alebo pri podržaní na 2 sekundy sa dá zavolať pomocou hlasovej voľby. Prenos hlasu je čistý a mikrofón v pravom sluchátku sníma hlas prekvapivo dobre.

Kameňom úrazu a zároveň najväčším negatívom je vyriešenie zapnutia/vypnutia volania cez veľké tlačítko v ľavej mušli. Pokiaľ máte slúchadlá na ušiach je to riešenie z hľadiska užívania naozaj pohodlné. Po čase sa prichytíte, že budete ťukať na slúchadlá, aj keď práve budete mať na sebe úplne iný model.

Problém nastáva, ak si ich dáte na krk. Je takmer isté, že aj keď ste ich vypli, tak sa na krku zapnú a o chvíľu budete nechcene volať. Jediné riešenie, ktoré ako tak funguje, je v prípade nosenia na krku otočiť slúchadlá. (pravú stranu za ľavú) Dizajn zabezpečí, že mušle sa dostanú vyššie.

Dosah

S Mio501 nemalo zariadenie problém sa spojiť do 7-8 metrov. Potom sa už v závislosti na otočení hlavy začali mierne výpadky. Ak však nosíte telefón resp. prehrávač na opasku, nemal by byť žiadny problém. Pri testovaní sa vyskúšala aj možnosť posluchu cez jednu stenu a neskôr cez dva páry okien.

Ak sa k vysielaču natočila pravá strana slúchadiel, počúvanie bolo možné bez výpadkov.

Výdrž

Prekvapil nás fakt, že 14 hodín posluchu, ktoré udáva výrobca nie je premrštené číslo. V skutku je výdrž obdivuhodná. Zariadenie sa cez USB nabije behom cca 45 minút. Nabíjačkou o niečo skôr.

 

Záver: 

  • + Bezdrôtové slúchadlá podstatne zvyšujú komfort užívania 
  • + Vynikajúca výdrž batérií 
  • + Reprodukovaný zvuk je veľmi dobrej kvality 
  • + Dajú sa spárovať dve zariadenia 
  • + Cena 54,25 eur nie je premrštená 
  • - Nosením na krku sa samovoľne zapína, poprípade volá 
  • - Nie je možnosť permanentného vypnutia led


 

d3agl3

Neprehliadnite: