Nový materiál zníži spotrebu procesorov až o 90%

Tomáš Kusenda  /  07. 04. 2009, 00:09

Spotreba počítačov a dátových centier je vecou, ktorá je stále viac a viac diskutovaná. Spoločnosť Intel však tvrdí, že vynašla polovodičový materiál, ktorý má oproti terajším kremíkovým tranzistorom až o 90% nižšiu spotrebu.

Pri výrobe polovodičových tranzistorov, na základe ktorých fungujú všetky mikroprocesory a integrované obvody sa využíva len niekoľko prvkov. Základom je kremík, do ktorého sa pridávajú prímesy, vďaka ktorým má buď dierovú (polovodič typu P) alebo elektrónovú (polovodič typu N) vodivosť.

Spoločnosť Intel však tvrdí, že sa jej vďaka použitiu väčšieho množstva chemických prvkov podarilo vyrobiť polovodičový tranzistor, ktorý má pri zachovaní rovnakého výkonu až o 90% nižšiu spotrebu. V tomto prípade sa počet prvkov neráta po jednom ale rovno na desiatky.

Pred asi rokom spoločnosť Intel predstavila polovodič N založený na substráte silikónu s prímesami III. A, IV. A a V. A skupiny. Podobne bol teraz pozmenený aj polovodič typu P a po ich spojení do tranzistora (respektíve diódy) sa jedná o najefektívnejší polovodičový prvok. Podľa tvrdenia spoločnosti Intel stačí k prevádzke takéhoto tranzistora len polovičné napätie a tepelné straty budú až o 90% nižšie.

Pokiaľ sa spoločnosti Intel podarí nový materiál zdokonaliť, znížiť jeho cenu na minimum a dostať do sériovej výroby, dočkáme sa nových, supervýkonných počítačov s nízkou spotrebou a obrovské dátové centrá s minimálnou spotrebou.

Zdroj: xbitlabs.com

 

Neprehliadnite: