ACCA apeluje na summit G20, aby zaviedol globálny „jazyk“ finančného výkazníctva

Tlačový servis  /  06. 04. 2009, 00:00

Aprílová schôdzka G20 v Londýne by mala vytvoriť novú architektúru globálnych finančných a ekonomických vzťahov. Uviedla to globálna asociácia profesných účtovníkov ACCA vo svojom materiále o nadchádzajúcom summite.

Richard Aitken-Davies, prezident ACCA, hovorí: “Členovia G20 musia vyriešiť veľa problémov – ako sa vysporiadať s rastúcou komplexitou finančných trhov, ako nastoliť rovnováhu medzi finančnou inováciou a riadením systémových rizík a aká má byť úloha globálnej koordinácie finančných regulácií.“

 

Diskusný materiál ACCA s názvom “The G-20 summit, April 2009” tvrdí, že finančný regulačný rámec potrebuje novú podobu, aby dokázal zvládnuť rastúcu zložitosť finančných štruktúr. Musia byť podniknuté kroky na zlepšenie transparentnosti a stability finančných trhov.

 

Richard Aitken-Davies ďalej uvádza: “Skupina G20 by konkrétne mala zdôrazniť prínos Medzinárodných štandardov finančného výkazníctva IFRS, pretože vnášajú transparentnosť, porovnateľnosť a jasnosť do finančných výkazov. To je v záujme akcionárov, podnikateľov, ale aj širokej verejnosti. Hlavným nedostatkom je, že IFRS eště stále nie sú globálnou normou pre všetkých finančných profesionálov.” ACCA nedávno varovala práve pred uvoľnením IFRS, ktoré hrozí pod tlakom súčasnej ekonomickej situácie.

 

Richard Aitken-Davies dodáva: “Prioritné je zaistiť, aby sa dodržovala, ale aj vymáhala súčasná legislatíva a regulačný rámec. Príliš rýchle prijímanie masy nových predpisov nie je správny krok.“

 

ACCA vo svojom materiále tiež zdôrazňuje, že sa musí znovu prehodnotiť úloha medzinárodných finančných inštitúcií. Členovia G20 budú musieť zvážiť, či by nemala vzniknúť formálna dohoda, ktorá by zahrnula vytvorenie nového svetového poriadku do dlhodobej agendy G20.

Neprehliadnite: