Virtuálny superpočítač IBM World Community Grid pomáha nájsť liek na detskú rakovinu

Tlačový servis  /  06. 04. 2009, 00:00

Spoločnosť IBM a výskumný pracovníci z inštitútu pre výskum rakoviny Chiba Cancer Center Research Institute a univerzity Chiba v Japonsku spúšťajú nový projekt virtuálneho superpočítača World Community Grid, ktorý je zameraný na objavenie účinnej liečby neuroblastómu – najčastejšej príčiny úmrtia detí s nádorom. Rakovina je druhá najčastejšia príčina detských úmrtí hneď po nehodách.

Príčina vzniku neuroblastómu nie je známa, ale väčšina lekárov verí, že neuroblastóm je spôsobený náhodným rastom buniek, ktorý sa objavuje počas normálneho vývoja sympatikových uzlín a nadobličiek. Najčastejšie sa objavuje u detí počas prvých dvoch rokov života a má vysoké riziko recidívy s menej než 40-percentnou šancou na prežitie.

 

Významný pokrok genetického výskumu v Chiba Cancer Center Research Institute prináša veľkú nádej v oblasti liečby neuroblastómu. Nový projekt boja proti detskej rakovine s názvom Help Fight Childhood Cancer využíva nevyužitý výpočtový výkon z počítačov dobrovoľníkov na určenie toho, ktorý z troch miliónov potenciálnych liekov zamedzuje rastu troch proteínov, o ktorých sa lekári domnievajú, že sú kľúčom k vzniku rakoviny. Tento projekt by mohol pomôcť vybudovať inteligentnejšie zdravotné systémy pomocou podávania účinnejších liekov na liečbu, ktoré by umožnili jednotlivcom prispôsobiť si či naplánovať terapiu a liečebné postupy.

 

„Náš sľubný výskum ešte pokročí pomocou voľného výpočtového výkonu, ktorý využijeme z virtuálneho superpočítača World Community Grid,“ povedal Dr. Akira Nakagawara, vedúci výskumného tímu v Chiba Cancer Center Research Institute. „S našimi vlastnými výpočtovými zdrojmi by nám trvalo približne 100 rokov, kým by sme dosiahli takýto pokrok, avšak s prístupom k jednému s najväčších virtuálnych superpočítačov sveta odhadujeme, že tento projekt ukončíme do dvoch rokov, po ktorých sa budeme môcť pustiť do laboratórnych testov.“

 

Dr. Nakagawara nedávno získal cenu Princess Takamatsu Cancer Research Fund Prize 2008 za jeho výskum neuroblastómu. V rámci svojho výskumu objavil, že proteín TrkB sa v agresívnych neuroblastómoch vyskytuje vo veľkom množstve a podporuje rast nádorových buniek. Superpočítač World Community Grid vykoná komplexné chemické simulácie potenciálnych liekov s cieľom zistiť, ktoré z nich sa viažu s proteínmi TrkB, ALK a SCxx na ich ďalšie testovanie v laboratóriu. Všetky výsledky budú dostupné širokej vedeckej komunite na podporu oblasti biológie rakoviny a vývoja účinných liekov.

 

„Na dobrovoľníkoch, ktorí sa prihlásia a umožnia využívať svoje počítače, záleží, pretože práve vďaka nim máme šancu nájsť liek na liečbu dnes najčastejšej formy detskej rakoviny,“ povedal Stanley S. Litow, viceprezident IBM pre Corporate Citizenship and Corporate Affairs a prezident IBM International Foundation. „World Community Grid sa stal inovatívnym zdrojom pre vedcov a výskumných pracovníkov, ktorí síce pracujú na sľubných projektoch, avšak chýbajú im finančné prostriedky a tiež nemajú prístup k najväčším superpočítačom sveta.“

Neprehliadnite: