Prejavila sa počas prvého kvartálu kríza v telekomunikačnom trhu?

Tlačový servis  /  06. 04. 2009, 00:00

Telekomunikačný trh aj napriek celosvetovej finančnej kríze pokračuje v investíciách. Dominantní operátori naďalej nakupujú technológiu, čo svedčí o neutíchajúcom dopyte z retailového segmentu. Domácnosti sa aj napriek kríze nerozhodujú len podľa ceny, ale čoraz viac podľa spoľahlivosti služieb. Tú je možné dosiahnuť iba prostredníctvom výrazných investícií do kvalitnej technológie, čo môže ohrozovať niektorých menších lokálnych poskytovateľov. V SME segmente sa nákup zariadení a IT služieb v súlade s prognózami obmedzil iba na tie najnevyhnutnejšie. Telekom trh čoskoro očakáva pozitívny impulz zo strany eurofondov.

Celosvetová finančná kríza investície do internetových technológií zo strany poskytovateľov pripojenia nezastavila. Najsilnejší provideri pokračujú v nákupe technológií nevyhnutných na skvalitňovanie či rozširovanie svojej infraštruktúry. „Aj keď kvôli kríze cítime tlak na cenu a vehementnejší záujem vyjednať čo najlepšie podmienky, provideri o nakupovanie záujem majú. Trend investícií kvôli súpereniu o zákazníka je najlepším dôkazom potenciálu, ktorý v sebe ukrýva trh domácností,“ hovorí Ľubomír Zlacký, generálny riaditeľ spoločnosti Alef Nula, popredného domáceho distribútora informačných technológií. Podľa neho nových záujemcov o pripojenie pribúda a aj keď sú viaceré domácnosti nútené škrtať svoje rozpočty, internet patrí k posledným položkám, ktorých sú ochotné vzdať sa.

 

Paradoxne ani napriek kríze už nezohráva u retailových zákazníkov dôležitú úlohu iba nízka cena telekomunikačnej služby, najmä internetu. „V segmente domácností čoraz silnejšie cítime dopyt po stabilite a spoľahlivosti služby. Výpadky spôsobené nekvalitnou technológiou a málo operatívny zákaznícky či  technický servis prestávajú byť tolerované,“ hodnotí Zlacký. Niektorých menších lokálnych poskytovateľov, ktorí si teraz nemôžu dovoliť investovať do zlepšovania týchto parametrov, to môže postupne ohroziť.

 

V segmente SME investície do IT zariadení a služieb počas prvého kvartálu 2009, v súlade s našimi predchádzajúcimi predpoveďami, stagnovali. Prakticky sa zastavil nákup všetkých technológií okrem tých, ktoré sú pre firmy absolútne nevyhnutné alebo prinášajú v čo najkratšej dobre prevádzkové úspory. „Telekomunikačný a IT trh žije v očakávaní na pozitívny impulz zo strany eurofondov, najmä z hľadiska dostupnosti kvalitného a širokého obsahu na internete. Fáza administratívnych a prípravných úkonov na čerpanie finančných prostriedkov pre rôzne projekty je za nami. Tento impulz by teda mal skutočne prísť v nasledujúcich mesiacoch,“ dodáva Zlacký.

Neprehliadnite: