Dedinčania zadržali auto od Google

Martin Šajna  /  06. 04. 2009, 08:34

Hoci je Veľká Británia krajinou s viac ako 4,2 miliónom bezpečnostných a pozorovacích kamier na uliciach, bola to spoločnosť Google, ktorá svojimi fotografiami ulíc spôsobila rozruch medzi obyvateľmi.

Je to ešte len menej ako mesiac, čo Google Maps Street View (podrobne zachytený výzor ulíc) začal pokrývať väčšinu Veľkej Británie a už sa stal terčom kritiky v rámci ochrany súkromia.

Minulý mesiac musel Google čeliť obvineniam, že ich obrázky zo Street View obsahovali nahé batoľa, mimo iné narušenia súkromia. "Treba brať však do úvahy fakt, že obrázky ktoré si môžu užívatelia pozrieť na stránke nie sú aktuálne, sú približne rok staré. Dieťa na fotke nebolo otočené smerom na objektív a teda nemôže byť identifikované. Navyše všetky ľudské tváre, ktoré sa na fotkách objavia sú automaticky rozmazané," vyjadril sa European Public Policy Blog.

Ulica Hubert Grove v Google Street View


Najnovšia správa z Británie je o dedine Broughton , kde obyvatelia obkľúčili auto snímajúce fotografie pre Street View a nepustili ho na svoje územie. Našťastie pri incidente neboli použité vidly ani fakle.

Všetko to začal Paul Jacobs. "Bol som na poschodí, keď som uvidel auto s 360° kamerou na streche ísť dolu ulicou," povedal. "Mojou prvou reakciou bol hnev; ako sa opovažujú fotiť môj dom bez dovolenia? Vybehol som von a zastavil auto so slovami, že narušujú moje súkromie." Potom začal zvolávať ostatných obyvateľov.

"Vytvorili ľudskú reťaz, aby auto zastavili a vodičovi povedali, žeby to bolo narušenie súkromia a obrázky, ktoré sa chystajú nafotiť pre Google, by mohli byť zneužité zlodejmi," informoval portál Times Online.

Street View auto


Google naopak tvrdí, že Street View pomáha v boji proti zločinu. "Keď sme hovorili s Metropolitnou políciou vo Veľkej Británii, povedali nám, že nevidia náznaky, žeby Street View mohlo viesť ku zvýšeniu kriminality," vyjadril sa právny zástupca Google Gavin McGinty. "V skutočnosti veria, že zmapovanie ulíc môže dostať zločin do povedomia občanov a dopomôcť im v jeho zamedzení."

McGinty taktiež nesúhlasí, že potenciálne zneužitie fotografií je vina Google. "Tvrdiť, že Street View dopomáha ku zločinu, je ako obviňovať zo zločinov automobilový priemysel, lebo kriminálnici používajú únikové vozidlá," povedal.

Navzdory tomu, že vodič mal plné právo jazdiť po verejných komunikáciach, ustúpil, keď sa na scéne objavila polícia. Dedina Broughton tak nateraz nie je zahrnutá v Google Street View, aj keď jej fotografie môžete nájsť cez Google Image Search, Flickr, stránkach zaoberajúcich sa predajom domov a mnohých iných.

Zdroje:
http://googlepolicyeurope.blogspot.com
http://www.informationweek.com
http://technology.timesonline.co.uk



Martin Šajna aka artii |  www.qwera.sk

Neprehliadnite: