Na MIT vytvorili vírusy pre tvorbu batérií

Martin Šajna  /  06. 04. 2009, 00:00

Vedci z Massachusettského Technologického Inštitútu (MIT) geneticky vytvorili vírusy, ktoré dokážu vystavať lítiové batérie. Pri procese sa nepoužívajú rozpúšťadlá, pričom je vykonávaný pri izbovej teplote a preto nie je toľko škodlivý pre životné prostredie.

Tieto vírusy dokážu vyprodukovať katódy, tak že sa pokryjú fosfátom železa a pospájajú sa za pomoci karbónových nanotrubiek, aby vytvorili vysoko vodivý materiál. Pred troma rokmi MIT dokázal urobiť podobný experiment s vírusmi, ktoré vytvárajú anódy priťahovaním kysličníku kobaltu a zlata. Samé sa následne poskladajú do nano-drôtu.

Za použitia týchto dvoch postupov výroby dohromady, môže byť produkcia lítiových batérií oveľa ekologickejšia a lacnejšia.

Susan Hockfield
, prezidentka MIT, vzala jednu z takto vyrobených batérií do Bieleho domu a predviedla ju prezidentovi Obamovi, ktorý potvrdil financovanie takýchto projektov.


Tím pracovníkov sa pokúsi použiť rovnaký postup aj na vytvorenie výkonejších batérií použitím fosfátu magnézia a niklu. Nové batérie budú snáď čoskoro pripravené pre masovú výrobu.

Zdroj: http://www.vnunet.com

Martin Šajna aka artii |  www.qwera.sk

Neprehliadnite: