Zmeny vo vyhľadávaní cez Google

Martin Šajna  /  31. 03. 2009, 09:04

Vyhľadávací gigant Google spustil technológiu na lepšie pochopenie, čo chcú užívatelia nájsť. Takisto sa predĺžia aj texty, pod názvom stránky, s tučne vyznačenými relevantnými výrazmi. Tieto zmeny by mali pomôcť užívateľom nájsť presne tie informácie, ktoré hľadali.

"Práve teraz hľadáme spôsoby, ako vás dostať na internetovú stránku, ktorú hľadáte tak rýchlo ako sa len dá," vyjadrili sa zástupcovia spoločnosti Google.

Technológia, ktorá pochádza z odkúpenia vyhľadávača Orion v roku 2006,
sa nesnaží nájsť len konkrétne slovo alebo frázu, ale rozpoznať myšlienku toho, čo je vyhľadávané. Napríklad ak niekto napíše "princípy fyziky" uvidí výsledky na témy ako "špeciálna relativita", "veľký tresk" alebo "kvantová mechanika".

"Táto technika je založená na lepšom porozumení stránkam a na schopnosti spojiť tieto stránky s hľadaným výrazom," povedal Greg Sterling, editor internetového magazínu Search Engine Land.

Predĺženie úryvkov zo stránok sa týka iba vyhľadávania fráz s viac ako troma slovami. Pointa je pomôcť užívateľom pri rozhodnutí, či sa oplatí kliknúť na tú ktorú stránku. To je aj hlavná snaha mnohých iných vyhľadávačov, ku príkladu RedZee ukazuje namiesto úryvkov obrázky stránok, na ktorých sa hľadaný výraz nachádza.

Zmeny by mohli udržať ľudí na Google o niečo dlhšie, keďže nebudú klikať na všetky stránky. Sterling taktiež podotkol, že užívatelia by mali zadávať špecifickejšie výrazy, čo im určite ušetrí čas.

 

Zdroj: http://www.latimes.com/

Martin Šajna aka artii |  www.qwera.sk

Neprehliadnite: