Jarná nádielka „textových“ programov, ktoré sa nemusia inštalovať

Július Pastierik  /  30. 03. 2009, 16:13

Potrebujete otvoriť súbor z kancelárskeho programu (docx, odt) bez toho, aby ste ho mali nainštalovaný? Chcete získať prehľad o tom, ktoré písma (fonty) máte nainštalované? Alebo potrebujete prepočítať centimetre na typografické jednotky? Pozrite sa na programy, ktoré vám to umožnia, pričom ich spoločný znak je to, že sa nemusia inštalovať.

Docx2Rtf

Nie každý používateľ používa pri svojej práci kancelársky balík, pretože nepotrebuje vytvárať takéto dokumenty. Na druhej starne, ak dostane takýto dokument, potrebuje si ho prečítať, prípadne si ho chce previesť do RTF alebo PDF formátu, aby si ho mohol pozrieť aj inokedy či na inom počítači.

Otvorenie DOCX súboru

A práve na takéto účely je určený program Docx2Rtf. Hneď na úvod upozorňujeme, že hoci sú súčasťou programu aj jazykové lokalizácie (vrátane slovenčiny), táto voľba v aktuálnej verzii 3.6 nefunguje. Práca s programom je však naozaj jednoduchá a preto táto chyba neprekáža. Cez voľbu „Select File...“ otvoríte požadovaný súbor, ktorý si priamo v programe môžete prečítať, vytlačiť a v závislosti od vstupného formátu previesť do iného súborového formátu.

Otvorenie PDF súboru

V prípade obrázkov alebo PDF súborov program ich umožňuje iba vytlačiť, HTML alebo RTF súbor dokáže previesť do PDF formátu a ostatné textové súbory dokáže previesť ako do PDF, tak aj do RTF formátu. V prípade XML súborov (ako je napríklad DOCX alebo ODT) dokáže program zobraziť ich vnútornú štruktúru.

XML štruktúra ODT súboru

Program však poteší nielen tých používateľov, ktorí nemajú kancelársky balík. Je to z toho dôvodu, že na svojom vstupe podporuje naozaj zaujímavú paletu súborových formátov: PDF, RTF, HTML, MS Word 2007 (DOCX, DOTX), OpenOffice.org (SXW, ODT), Palm DocBook (PDB, PRC), MS Works (WPS), či celú sadu rôznych obrázkových formátov.

Internet: www.nativewinds.montana.com/software/docx2rtf.html

AMP Font Viewer

Druhý program je určený pre tých používateľov, ktorí potrebujú zistiť, aké fonty majú v systéme nainštalované, prípadne zistiť, či práve stiahnutý font im bude vyhovovať, aby ho zbytočne neinštalovali.

Náhľad na inštalované fonty

Program sa skladá z dvoch záložiek. Na prvej „Installed fonts“ sú automaticky zobrazené všetky nainštalované fonty, ktoré si cez tlačidlo „View font list / View categories“) môžete prehľadne zobraziť na jdnej obrazovke s možnosťou vytlačenia tohto zoznamu. Program zároveň umožňuje odinštalovať font, ktorý už nepotrebujeme.

Definícia zobrazovaného textu

Na druhej záložke „Not installed fonts“ nám program zobrazí náhľad písma vo fontoch, ktoré nemáme nainštalované. Program neprehľadáva adresáre a preto musíme sami prejsť na miesto, kde máme súbory s písmom uložené. Podobne, ako v predchádzajúcom prípade, aj tu môžeme cez voľbu „View folder / Install list of fonts“ zobraziť náhľad na všetky písma, ktoré sú uložené v príslušnom adresári a následne si zoznam, podľa potreby, vytlačiť. Okrem toho môžeme vybraný font aj ihneď nainštalovať do systému.

Náhľad na prehľadný zoznam fontov

Pretože obvykle býva problém s diakritikou, je potešiteľné, že si sami môžeme zvoliť text, ktorý sa bude pri náhľade na písma zobrazovať. Takto rýchlo zistíme, či sa nám font vôbec oplatí inštalovať, resp. či ho neodstránime zo systému. Toto sa týka nielen ich náhľadu na obrazovke, ale aj zoznamu písiem. Pri náhľade na obrazovku si program pamätá nastavený text aj pri opätovnom spustení programu. Žiaľ, pri zozname písiem ho musíme neustále zadávať a to aj počas jedného spustenia.

Internet: www.ampsoft.net/utilities/FontViewer.php

Převody délek

Prevodu dĺžok

Posledný program, ktorý si dnes predstavíme, je určený na prevod údajov, ktoré zadávame v centimetroch na iné typografické jednotky – milimeter (mm), palec (in), typografický bod (pt), pica (pc) a pixel (px). V prípade pixelov je, pravdaže, potrebné zadať aj DPI. Program obsahuje iba dve tlačidlá „Vypočti“ a „Reset“, ktoré svojim názvom samovysvetľujú, na čo sú určené.

Internet: www.xjacka.wz.cz/programovani.php

 

Neprehliadnite: