Lahôdka: Notebook ASUS W90 (1080p)

Marek Poleč  /  25. 03. 2009, 09:00

Tento notebook môžeme bez akýchkoľvek pochybností zaradiť do High-End triedy. Nech teda slúži ako referenčný model pri výbere a kúpe multimediálneho, či herného stroja súčasnosti.

Hardvér notebooku ASUS W90 je prispôsobený pre skutočný pôžitok pri hraní hier, patrí medzi najvýkonnejšie zariadenia svojej triedy a je určený pre skutočne náročných užívateľov. ASUS W90 je prirovnávaný k výkonnému športovému automobilu – poskytuje užívateľom extrémny výkon a okúzľujúci šarm.

Z vonkajšej časti zaujme brúseným vekom z alumínia, ktoré pôsobí prestížnym a prvotriednym dojmom. Elegantné časti notebooku spolu s integrovaným 5.1 reproduktorovým systémom pripomínajú výduchy vzduchu na kapote športového automobilu.

Nadštandardne veľký displej od firmy Samsung disponuje 18,4" uhlopriečkou, rozlíšením 1920 × 1080 obrazových bodov a širokouhlým pomerom strán 16:9. Displej je preto doslova fantastický, obzvlášť pri sledovaní HD filmov. Pokiaľ sa však neuspokojíte s jedným displejom, k dispozícii sú konektory HDMI, ako aj analógový vstup.


W90-tka je vybavená dvojjadrovým procesorom Intel Core 2 Duo T9600, ktorý ponúka taktovaciu frekvenciu 2,8GHz pre každé jadro. Na trhu síce existuje aj výkonnejší variant Core 2 Extreme, ten by však nesmierne navýšil cenu notebooku. Základnú frekvenciu použitého procesora možno vďaka tlačidlu Turbo aj jednoducho pretaktovať. Po jeho zatlačení dôjde k zvýšeniu FSB z 266 na 291 MHz a tým aj zvýšeniu frekvencie procesoru na 3,05 GHz. Zaujímavosťou je aj použitie čipovej sady. Výrobca totiž nepoužil klasický notebookový čipset Intel PM45, ale desktopový Intel X38 s južným mostíkom ICH10R. Dôvodom k tomu boli napríklad operačné pamäte alebo podpora CrossFire.


 

Užívateľa asi najviac prekvapí použitá grafická karta. Do tohto modelu výrobca zabudoval mimoriadne úspešnú a obľúbenú grafickú kartu ATI Mobility Radeon HD 4870 × 2 s podporou WUXGA rozlíšenia. Sú to vlastne dve samostatné karty HD 4870 zapojené do CrossFire. Ovládače sa starajú o to, aby sa karta tvárila ako jedna duálna, ktorá sa tak v systéme aj chová. Dobrou správou je aj to, že každé jadro nesie plných 800 shaderov. Použitá je 256 bitová zbernica na ktorú je pripojených 512 MB GDDR3 pamäte. V rámci uchladiteľnosti celého kolosu nie sú vysoké ani frekvencie. Jadro beží na 550 MHz (u stolnej verzie 750 MHz) a pamäte iba na 850 MHz alebo 1900 MHz DDR. Pre tých, ktorí to majú do svojich peňaženiek predsa len hlbšie je pripravená „slabšia" verzia grafickej karty od ATI - HD3850 X2, prípadne riešene od Nvidie - GeForce 9800M GS.

Operačná pamäť má skutočne nadštandardnú kapacitu a prináša až 6GB DDR2 operačnej pamäte. Požité sú hneď tri pamäťové moduly s kapacitou 2 GB. W90-tka je tak prvým notebookom na svete výbaveným základnou doskou umožňujúcou inštalovať až 3 pamäťové moduly SO-DIMM (6 GB DDR2 800) súčasne. Pevný disk je štandardne dodávaný s kapacitou 320 GB a možnosťou pridania ešte jedného 320 GB disku, prostredníctvom technológie RAID. Použitý disk je od výrobcu Seagate. Jedná sa o model Momentus 5400.5, ktorého platne sa točia rýchlosťou 5400 ot/min. Prečo výrobca nepoužil disk s rýchlosťou 7200 ot./min ostáva záhadou.

Najväčší dojem robí tento notebook z pozície herného výkonu. Dvojica grafických kariet Radeon HD 4870 prináša ten najväčší možný mobilný výkon. Aj výkon procesora, ktorý umožňuje pretaktovanie na 3,06 GHz je skvelý. Pamäte RAM ako aj pevný disk majú obrovskú kapacitu. Vynikajúci je Full HD 18,4" displej, ktorý sa výborne hodí na sledovanie filmov, poteší veľké množstvo portov, či výborné 5.1 audio Altec Lansing. Pokiaľ by ste v notebooku s Full HD displejom automaticky čakali Blu-ray mechaniku, môžete byť sklamaný. Tento model sa štandardne dodáva s DVD vypalovačkou, Blu-ray však má Asus v ponuke tiež.

Výsledná cena za notebook, ktorá sa pohybuje vysoko nad 50.000,- Sk (1.700 €) však mnohých odradí, na strane druhej je plne oprávnená. Pomer cena/výkon je u tohto notebooku vynikajúci. Jedným dychom dodajme, že klávesnica je vybavená numerickou časťou a v rámci touchpad-u sa nachádza aj biometrický senzor.

Celkovú funkcionalitu rozširuje WiFi, 2 Mpix kamera, 8-in-1 čítačka pamäťových kariet, eSATA, FireWire, Bluetooth či klasický Ethernet. Daňou za vysoký výkon, ktorý tento notebook poskytuje bude jeho obria veľkosť a celková hmotnosť cez šesť kilogramov. Ďalším negatívom bude pravdepodobne aj vysoká hlučnosť v záťaži a celková výdrž na batériu. Tento stroj je preto primárne určený výhradne pre nadšencov, ktorý si chcú užívať vysoký výkon takmer vždy a všade.

 

Zdroj: http://www.asus.com

Neprehliadnite: