PlanetSolar využíva pri prvej solárne poháňanej plavbe okolo sveta riešenie digitálneho prototypovania od Autodesku

Tlačový servis  /  23. 03. 2009, 00:00

Autodesk, svetový líder v oblasti návrhového softvéru, oznamuje, že PlanetSolar, spoločnosť so sídlom v Nemecku, realizuje projekt na skonštruovanie solárneho katamaránu, v rámci ktorého poskytuje Autodesk technológiu digitálneho prototypovania.

Tá pomôže spoločnosti PlanetSolar solárny katamarán rýchlo a úsporne navrhnúť a postaviť. Autodesk dodal konštruktérom firmy PlanetSolar produkty riešenia digitálneho prototypovania Autodesk Inventor a Autodesk Alias, rovnako aj softvérové nástroje AutoCAD Electrical a Autodesk Productstream, ktoré pomôžu digitálne navrhnúť, vizualizovať a simulovať solárny katamarán ešte pred jeho výstavbou.

 

Projekt je nápadom Raphaela Domjana, prezidenta spoločnosti PlanetSolar, ktorý bude plavidlo aj pilotovať. Prostredníctvom najmodernejších technológií chce PlanetSolar demonštrovať potenciál obnoviteľných zdrojov, ako je solárna energia, a súčasne urýchliť pokrok v oblasti hybridných a elektricky poháňaných dopravných prostriedkov.

 

„Naša planéta si zaslúži lepšie zaobchádzanie. Začali sme sa sami seba pýtať, aké budú technológie zajtrajška, a zároveň sme ponúkli odpoveď,“ vysvetľuje Domjan. „Inžinieri a vedci by mali byť viac motivovaní k vývoju inovatívnych technológií, ktoré inšpirujú ľudí a ukazujú, že dokážeme dosiahnuť nemožné. Softvér od Autodesku umožňuje našim inžinierom urobiť rozsiahle testovanie bez zbytočného plytvania časom a materiálom na výstavbu nákladného fyzického prototypu.“

 

„Budovanie skutočného prototypu plavidla by bolo v rozpore s environmentálnou filozofiou projektu,“ hovorí Robert “Buzz” Kross, senior viceprezident Manufacturing Industry Group v spoločnosti Autodesk. „Náš návrhársky softvér pomáha dizajnérom zvoliť optimálne postupy v kľúčových bodoch návrhu, konštrukcie a výrobného procesu. Digitálne prototypovanie s pomocou riešenia od Autodesku umožňuje konštruktérom vyvíjať produkty spôsobom šetrným k životnému prostrediu a s minimom využitých zdrojov.“

 

Plavidlo bude vyrobené firmou Knierim Yachtbau v nemeckom meste Kiel. Prvá solárne poháňaná plavba okolo sveta je naplánovaná na rok 2010 a uskutočniť by sa mala pozdĺž rovníkovej osi. Plavba, ktorá bude dlhá takmer 25 000 míľ (viac ako 40 000 kilometrov) pri priemernej rýchlosti 10 uzlov, potrvá približne 120 dní a vytvorí niekoľko nových svetových rekordov. Zastávky sú plánované vo väčších prístavoch, kde sa bude širšia verejnosť môcť oboznámiť s možnosťou využitia obnoviteľných zdrojov a solárnej energie. Pre viac informácií navštívte www.planetsolar.org.

 

Poznámka:

Rozhovor s PlanetSolar a Knierim Yachtbau je možné vidieť na Autodesk YouTube Channel tu: http://www.youtube.com/watch?v=dgQiE2uhVLo. Ak si chcete pozrieť animáciu projektu PlanetSolar, navštívte, prosím, tento YouTube link: http://www.youtube.com/watch?v=gdmc-huYevI.

Neprehliadnite: