Sony dostane k dispozícii pol milióna kníh od Google

Erik Gunda  /  24. 03. 2009, 09:19

Sony bude mať po dohode s Googlom k dispozícii viac ako pol milióna kníh rôznych žánrov v elektronickej podobe. Prečítať si ich budú môcť majitelia čítačky elektronických kníh, ktorú vyrába Sony.

Sony sa púšťa do vojny o podiel na trhu s elektronickými knihami s Amazon.com , ktorý na tomto trhu už dlhšiu dobu úspešne profituje. Knihy budú čitateľné na prenosnom zariadení Sony Reader alebo si ich budú užívatelia môcť stiahnuť vo formáte PDF do svojich stolných počítačov. Sony vyrába zariadenie v dvoch verziách, čím priamo konkuruje zariadeniu Kindle od Amazon.com. Majitelia Kindle majú k dispozícii približne štvrť milióna titulov vrátane novín, magazínov a časopisov. Dohoda s Googlom rozšíri ponuku kníh Sony na dokopy viac ako šestotisíc kusov, čím bude konkurencieschopnejší. Elektronické knihy sa stávajú vďaka stále klesajúcim cenám viac a viac populárnymi.

 

Pred zhruba mesiacom Google vyhlásil, že jeho elektronické knihy budú oveľa dostupnejšie pre majiteľov širšieho spektra mobilných zariadení, napríklad aj pre iPhone od Apple.

 

 

Zariadenie Sony Reader obsahuje dotykový elektronický papier o uhlopriečke 15,5 centimetra, s hrúbkou len niekoľko málo milimetrov, s rozlíšením 800 x 800 pixelov, respektíve 166dpi vyvinutý spoločnosťou E Ink Corporation a je schopný zobraziť štyri odtiene šedej farby.

Sony Reader podporuje formáty PDF, TXT, RTF, BBeB Book, JPG, GIF, PNG, ePub formát, blogy či napríklad aj RSS. Obsahuje 64-512MB pamäte, ktorú je možné rozšíriť pamäťovými kartami Memory Stick alebo SD. Lítium-iónová batéria je schopná zobraziť až 7500 stránok. Je taktiež schopný prehrávať hudbu vo formátoch MP3 či AAC. Operačný systém zariadenia je Linux MontaVista. Zariadenie váži približne 280 gramov a k počítaču sa pripája cez USB 2.0.

 

Neprehliadnite: