Ericsson ako prvý na svete dosiahol rýchlosť dátového prenosu 0,5 Gbps s novou širokopásmovou technológiou na báze VDSL2

Tlačový servis  /  20. 03. 2009, 00:00

Erisson (NASDAQ:ERIC) ako prvý na svete naživo predviedol technológiu na báze VDSL2 dosahujúcu rýchlosť dátového prenosu 0,5Gbps. To umožní operátorom poskytovanie úspornej a vysoko výkonnej konektivity čoraz väčšiemu počtu zákazníkov mobilného backhaulu, podnikovým užívateľom a bytovým zákazníkom.

Pri tomto predvedení spoločnosťou Ericsson sa dosiahli rýchlosti dátového prenosu presahujúce 0,5Gbps cez medenú krútenú dvojlinku s využitím najnovšej technológie spájania liniek (line bonding) a odstránenia presluchu (crosstalk cancellation) pre DSL, taktiež známej pod názvom „vektorizovaná“ VDSL2. Technológia je vhodná pre optické pobočkové ústredne, kombinujúce optický kábel s medeným vodičom v poslednom úseku siete pre tzv. backhauling.

 

Technológia na báze VDSL2 poskytuje bezprecedentné rýchlosti s využitím existujúcich medených liniek a otvára tak nové možnosti pre operátorov, aby mohli poskytovať zákazníkom také širokopásmové služby, ako je napr. IPTV. Prostredníctvom tejto technológie môžu operátori rozšíriť nasadenie optických sietí s prístupom pomocou medenej linky v poslednom úseku siete a tým maximalizovať opätovné využitie existujúcej infraštruktúry. Znamená to, že viac zákazníkov bude môcť vo svojich domácnostiach využívať skutočne širokopásmové služby ako je HDTV a video-on-demand.

 

Nová technológia taktiež umožní využitie existujúcich medených sietí ako backhaul pre rádiové základňové stanice, čím sa v budúcnosti urýchli uvádzanie služieb HSPA a vysokorýchlostných širokopásmových mobilných služieb na báze LTE na trh.

 

Håkan Eriksson, hlavný technický riaditeľ spoločnosti Ericsson, k tomu hovorí: „Toto predvedenie potvrdzuje vedúce postavenie spoločnosti Ericsson v oblasti technológie širokopásmového prístupu a našu angažovanosť za ďalší výskum a vývoj DSL technológie, za účelom zdokonalenia obchodnej činnosti operátorov prostredníctvom nových riešení prístupu. Taktiež preukazuje schopnosť Ericssonu poskytovať mobilný backhauling v budúcnosti, čo umožní rýchle a úsporné zavedenie riešení LTE .“

 

Odstránenie presluchu, taktiež známe pod názvom verktorizovaná technológia VDSL2, umožňuje extrémne vysoké rýchlosti dátového prenosu end-to-end, čo zlepšuje technické parametre VDSL2 tým, že sa zníži šum medených dvojliniek v tom istom káblovom zväzku. Takto narastá kapacita a dosah, čím sa zvyšuje počet zákazníkov, ktorí sa môžu pripojiť. Technológia vektorizácie taktiež oddeľuje linky v kábli (z hľadiska rušenia), čím sa podstatne zlepšuje riadenie spotreby, čo zasa môže znížiť spotrebu energie.

 

Line bonding znamená spájanie niekoľkých liniek do jednej a predpokladá, že v je danom mieste k dispozícii niekoľko medených liniek a spravidla tomu tak je. Predvedenie vykázalo agregované rýchlosti dátového prenosu presahujúce 0,5Gbps na 500 m pri spojení šiestich liniek. Štandardy pre VDSL2 a line bonding sú už dnes dostupné, zatiaľ čo štandardizácia vektorizácie prebieha a očakáva sa, že bude ukončená do konca roka 2009.

 

Neprehliadnite: