IBM uskutočnila vo Fakultnej nemocnici Motol prvú inštaláciu technológie GMAS v Európe

Tlačový servis  /  20. 03. 2009, 00:00

Spoločnosť IBM implementovala vo Fakultnej nemocnici v Motole novú inteligentnú technológiu pre rýchlu a bezpečnú správu veľkého objemu dát. Nový systém eliminuje riziko straty dát a umožňuje nepretržitý prístup k informáciám potrebným pre liečbu pacientov. Jedná sa o prvé nasadenie technológie Grid Medical Archive Solution (GMAS) v Európe.

GMAS zabezpečuje bezpečnú a pokročilú správu veľkých objemov dát, ktoré sú denne generované jednotlivými lekárskymi prístrojmi, ako sú napr. magnetická rezonancia, röntgen či počítačová tomografia. Z týchto vyšetrení sa získavajú už takmer výlučne digitálne údaje a to v rozsahu jednotiek megabajtov až po desiatky gigabajtov z jedného vyšetrenia.

 

Našim cieľom je zlepšovať zdravotnú starostlivosť o našich pacientov. K tomu potrebujú lekári nepretržitý prístup k presným informáciám. Implementáciou technológie GMAS získali digitálne informácie pre lekárov novú hodnotu. Nemocnica v rámci postupnej digitalizácie svojich kliník čelí veľkému nárastu objemu údajov a preto sme potrebovali inteligentnú technológiu, ktorá nám umožní ich efektívnu archiváciu a zároveň k nim zabezpečí okamžitý prístup. Spoločnosť IBM ponúkla riešenie, ktoré poskytuje lekárom údaje rýchlo a v najvyššej kvalite, aby mohli pacientom zabezpečiť tú najlepšiu zdravotnú starostlivosť,“ hovorí Miloslav Ludvík, generálny riaditeľ Fakultnej nemocnice v Motole.

 

Pilotný projekt odštartoval v decembri 2007 a prešiel do ostrej prevádzky v decembri 2008. V súčasnej dobe je plne k dispozícii klinikám nemocnice.

 

Medzi výhody, ktoré technológia GMAS prináša, patria:

 

  • Pokročilá a inteligentná správa údajov

  • Pokročilé plánovanie dátových tokov medzi dátovými úložiskami a z toho vyplývajúce optimálne finančné náklady na vlastníctvo 1MB dát

  • Vysoké zabezpečenie údajov pacientov

  • 100% dostupnosť dát pre lekárov a ostatný zdravotnícky personál

  • Neobmedzené škálovanie gridu

  • Univerzálne úložisko pre všetky systémy nemocnice

  • Široké možnosti ILM (Information Lifecycle Management), ktoré zabezpečujú efektívne rozhodovanie o presune dát medzi jednotlivými typmi úložísk, čo prináša úsporu finančných nákladov.

 

Technológia GMAS je ideálnym riešením napĺňajúcim všetky legislatívne a organizačné požiadavky, ktoré musia zdravotnícke zariadenia v súčasnej dobe spĺňať. Jedná sa predovšetkým o požiadavku bezpečného uloženia a archivácie všetkých lekárskych záznamov o pacientoch na základe vyhlášky 385/2006 Zz. (pozn. česká legislatíva) po dobu minimálne 10 rokov. V niektorých prípadoch sa však údaje archivujú aj dlhšie a to až do doby úplného vyliečenia. To predstavuje veľmi veľké objemy údajov, ktoré musia byť bezpečne uložené a pri ktorých má zdravotnícke zariadenie povinnosť kedykoľvek po túto dobu preukázať ich vlastníctvo a neporušenosť. Úplná dostupnosť informácií o pacientovi sa stáva aktuálnou vo chvíli, keď lekár potrebuje z dôvodu kontroly priebehu ochorenia alebo liečby porovnanie materiálov a záznamov.

 

Zatiaľ, čo bežné technológie neumožňujú obnovu veľkého objemu dát v reálnom čase, GMAS zabezpečuje absolútnu dostupnosť vďaka komplexnému systému, ktorý údaje nezálohuje, ale kopíruje v rámci tzv. mriežky (gridu) na viac miest. Každý súbor je zabezpečený aj elektronickým podpisom, ktorý je periodicky v rámci celého gridu kontrolovaný, takže v ktoromkoľvek okamihu systém pozná aktuálnu dostupnosť a konzistenciu údajov. Všetky dáta sa v gride vyskytujú minimálne dvakrát, v množstve prípadov však aj viackrát. Pokiaľ dôjde k výpadku disku, poľa, switcha, celej serverovne alebo iných častí infraštruktúry, GMAS začne automaticky poskytovať údaje z tých dátových úložísk, ktoré práve v danú chvíľu umožňujú ich dostupnosť. Pre tieto účely Fakultná nemocnica v Motole využíva dátové úložisko IBM radu DS4700 a DS4800 a zároveň sieťové technológie spoločnosti CISCO. Vďaka znalosti vlastnej architektúry je grid naviac schopný v prípade požiadavky na zápis alebo uloženie dát zvoliť v daný okamih najvýhodnejšie (najrýchlejšie a zároveň najlacnejšie) miesto na vykonanie danej úlohy. Cena je známa na základe typu úložiska a ceny komunikačných trás medzi jednotlivými dátovými úložiskami. Táto inteligencia umožňuje efektívnejšie využitie infraštruktúry a predstavuje tiež zníženie nákladov na prevádzku.

 

K jednotlivým typom údajov je ďalej možné priraďovať rôzne typy správania ILM. Systém ILM definuje parametre súborov a tým určuje, na akých dátových úložiskách majú byť údaje uložené, napr. krátkodobé súbory na rýchlejších diskoch a naopak málo používané dlhodobé súbory na pomalších diskoch alebo páskach. GMAS potom bez akéhokoľvek zásahu administrátorov presúva údaje z blízkych dátových úložísk na vzdialené a z rýchlych dátových úložísk na pomalšie. Okrem toho tiež zjednodušuje migráciu dát v prípade hardvérových zásahov v infraštruktúre, ktorá sa realizuje len cez grid a je úplne automatická. Veľmi dôležitou je aj funkcia automatickej obnovy dát, a to napríklad v prípade poruchy disku, kedy je po výmene disku obnova urobená automaticky bez nutnosti náročného manuálneho postupu, ako je to obvyklé pri bežných systémoch.

Neprehliadnite: